Γνωρίζαμε για την vegan διατροφή και τα vegan εστιατόρια. Τι μπορεί να σημαίνει όμως ένα vegan ταξίδι;

Πρόσφατα οι NYT έκαναν ένα μεγάλο αφιέρωμα για τους vegan προορισμούς συμπεριλαμβάνοντας ξενοδοχεία, εστιατόρια και προτάσεις για αποδράσεις από το Μεξικό μέχρι την Ελλάδα.

Φαίνεται πως πλέον οι vegans φτιάχνουν τη λίστα με τους μελλοντικούς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε βούλα της και μια ανερχόμενη ή ακμάζουσα vegan σκηνή. Και αν σκέφτεστε ότι οι vegans δεν αποτελούν παρά μια μικρή μειονότητα, κάνετε λάθος.
Οι άνθρωποι που αριθμεί αυτή η παγκόσμια κοινότητα, ο vegan πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πολλοί ακόμα και χωρίς να αυτοαποκαλούνται vegan, κάνουν συχνά αντίστοιχες επιλογές για να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος ή για περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς λόγους.

Έτσι η ταξιδιωτική βιομηχανία εμπλουτίζει το περιεχόμενο της με τα vegan ξενοδοχείαεστιατόρια, φεστιβάλ και εκδρομές, καθώς ο βιγκανισμός συνδέεται όλο και περισσότερο με τα βιώσιμα ταξίδια.

Vegan ξενοδοχεία, μια φρέσκια άφιξη στον κόσμο της φιλοξενίας

Το 2020 η αγορά των vegan προϊόντων ήταν από τις πλέον αναπτυσσόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία, έδρασε σαν καταλύτης, αφού υπογράμμισε την ανάγκη για ένα γενικότερα πιο ευσυνείδητο τρόπο ζωής, καθώς και μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία.

Η δημιουργία φυτικών εκδοχών των μενού των εστιατορίων, των καθημερινών προϊόντων που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, των ενδυμάτων, των design αντικειμένων και των καλλυντικών, εξελίσσεται ραγδαία. Ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πεδίο του βιγκανισμού επεκτείνεται με τέτοιο τρόπο που τα όρια του σε διάφορους τομείς είναι πλέον δυσδιάκριτα.

Κάπως έτσι προέκυψε και ο πιο πρόσφατος όρος, τα vegan ξενοδοχεία και ο vegan τουρισμός που συνήθως υποδέχονται το κοινό τους σε χώρους που στην διακόσμησή τους κυριαρχούν, αν μη τι άλλο, τα φυτά.

Μάλιστα, η vegan εκδοχή της φιλοξενίας απευθύνεται σε ενημερωμένους και αυστηρούς καταναλωτές, που κατά πλειοψηφία, αναζητούν τις high end λύσεις. Επιθυμούν να πληρούνται μια σειρά από προδιαγραφές, ώστε να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν νέα μέρη, χωρίς να δυσκολευτούν να εμείνουν στις δικές τους αρχές.

Για τους ταξιδιώτες που δεν θέλουν να πρέπει να κάνουν έρευνα για κάθε τους γεύμα, υπάρχουν πλέον vegan tour operators και ταξιδιωτικοί πράκτορες που προσφέρουν τη διαβεβαίωση ότι θα μπορούν να διατηρήσουν τη διατροφή τους και να ανακαλύψουν νέες vegan εμπειρίες στο εξωτερικό (από vegan κρουαζιέρες έως θεματικές εξορμήσεις με επίκεντρο τον βιγκανισμό στην εξοχή).

Είναι βέβαια χαρακτηριστικό, ότι τα “vegan ξενοδοχεία” είναι θα λέγαμε ένας όρος εν εξελίξει αφού για την ώρα, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος φορέας πιστοποίησης ή κάποιος επίσημος οδηγός που να ορίζει ποια καταλύματα μπορούν να αποκαλούνται vegan.

Αν και οι μεγαλοπούλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Λος Άντζελες και το Τορόντο θεωρούνται ως οι τοπ προορισμοί για vegan ταξίδια, σύντομα φαίνεται πως η τάση θα επεκταθεί στην εξοχή μιας και ταιριάζει καλύτερα με το δεδομένα και τη φιλοσοφία, την οποία οι vegans ασπάζονται.

*Πηγή είδησης