Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Εδώ κι αρκετά χρόνια είθισται οι απόφοιτοι των  σχολών να φορούν ειδικές ενδυμασίες (καπέλο και τήβεννο), την ημέρα της αποφοίτησής τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα υπάρχει επάνω τους τυπωμένο το έμβλημα-σήμα της σχολής ή του κολεγίου από το οποίο αποφοιτούν.

Στις μέρες μας σε αρκετά μέρη του κόσμου, οι απόφοιτοι αποφάσισαν να σπάσουν λίγο το κατεστημένο των σοβαρών ενδυμασιών-στολών κι έτσι άρχισαν να δίνουν άλλη μορφή στα καπέλα τους. Κυρίως τα νεαρά άτομα που «πιάνουν τα χέρια τους», βάζουν πλέον τη δική τους πινελιά και χρησιμοποιούν την επιφάνεια του καπέλου τους ως καμβά για ν’ αναδείξουν κάτι από την προσωπικότητά τους.

Μερικοί βάζουν τίτλους ταινιών, ήρωες από κόμικς ή ακόμη κι ατάκες από σειρές που τους έχουν σημαδέψει. Υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι απλώς γράφουν τη φράση «ευχαριστώ» που απευθύνεται κυρίως σε συγγενείς, φίλους ή καθηγητές, για τη στήριξη που τους έχουν δείξει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ακόμη, υπάρχουν κάποιοι που περνούν με το συγκεκριμένο τρόπο ακόμη και μηνύματα, που αφορούν στην παγκόσμια ειρήνη, τις φυλετικές διακρίσεις και πολλά άλλα.

Επίσης, τον τελευταίο καιρό κάποιοι απόφοιτοι που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών ή είναι οι ίδιοι μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ν’ αποκτήσουν ένα πτυχίο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, γράφουν επάνω στα καπέλα τους #IMMIGRAD (μετανάστης). Είναι τιμή γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να καταφέρουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον και ν’ αποκτήσουν την παιδεία και τη μόρφωση που ονειρεύονταν.

Είτε φορέσουν τήβεννο και καπέλο, είτε όχι, το ν’ αποφοιτήσουν από τη σχολή που έχουν επιλέξει, είναι γιορτή για τους ίδιους τους αποφοίτους αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό τους.

Οι φωτογραφίες των καπέλων που ακολουθούν σίγουρα δείχνουν πόσο δημιουργικοί κι εκκεντρικοί μπορεί να γίνουν κάποιοι, δημιουργώντας ακόμη και σε μια τόσο μικρή επιφάνεια.  

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com