Μια συμβολική και γενναιόδωρη κίνηση από μια γυναίκα πρωτοπόρο στις φυσικές επιστήμες. Όπως αποκάλυψε η βρετανίδα αστροφυσικός Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ στην οποία και απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Φυσικής Breakthrough 2018, ένα τρόπαιο που άργησε κάποιες δεκαετίες, σκοπεύει να δωρίσει όλα τα χρήματα σε γυναίκες και πρόσφυγες για να γίνουν επιστήμονες.

Το φετινό Βραβείο απονέμεται στη βρετανίδα αστροφυσικό Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ, για την ανακάλυψη το 1967 των πρώτων ραδιοσημάτων από τους ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, γνωστούς και ως πάλσαρ.

Τα επιστημονικά βραβεία Breakthrough, που απονέμονται εδώ κι επτά χρόνια, δεν έχουν μεν το κύρος των Νόμπελ, αλλά είναι τα πιο πλουσιοπάροχα στον κόσμο, καθώς συνοδεύονται από το τεράστιο ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μια εντυπωσιακή χειρονομία, η Μπέρνελ έκανε γνωστό ότι θα δωρίσει όλο το ποσό του βραβείου για να βοηθήσει γυναίκες, επιστήμονες από μειονότητες και πρόσφυγες, ώστε να γίνουν φυσικοί κι ερευνητές. «Δεν θέλω ούτε χρειάζομαι η ίδια αυτά τα χρήματα και μου φαίνεται ότι αυτή (η δωρεά) είναι ίσως η καλύτερη χρήση που θα μπορούσα να κάνω γι’ αυτά» δήλωσε στο BBC.

Παρόλο που ήταν αυτή η πρώτη που είχε ανακαλύψει τα πάλσαρ, το σχετικό βραβείο Νόμπελ του 1974 δε δόθηκε σε αυτήν, κάτι που ανέκαθεν είχε θεωρηθεί αδικία.

Αυτή ακριβώς η «μη συνειδητή μεροληψία» σε βάρος της, όπως είπε, είναι ένας βασικός λόγος που θέλει σήμερα να χρησιμοποιήσει το ποσό του βραβείου για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Τα προηγούμενα βραβεία Φυσικής Breakthrough είχαν απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, στον αείμνηστο Στίβεν Χόκινγκ, στους ερευνητές του CERN που ανίχνευσαν το σωματίδιο του Χιγκς και στους επιστήμονες της κοινοπραξίας LIGO που ανίχνευσαν τα διαστημικά βαρυτικά κύματα.

Η Μπέρνελ, που γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1943, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σήμερα είναι επισκέπτρια καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα παραλάβει το βραβείο της σε γκαλά στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας το Νοέμβριο.

Jocelyn Bell Burnell: 2018 Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics

The Breakthrough Prize Foundation is honored to announce that Jocelyn Bell Burnell will receive the Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics during the live, internationally broadcast Breakthrough Prize ceremony on November 4. Bell Burnell will receive the $3 million prize for fundamental contributions to the discovery of pulsars, and a lifetime of inspiring leadership in the scientific community.Her discovery of pulsars 50 years ago was one of the biggest surprises in the history of astronomy. This is the fourth Special Prize awarded: previous winners are Stephen Hawking, seven CERN scientists whose leadership led to the discovery of the Higgs boson, and the entire LIGO Scientific Collaboration that detected gravitational waves. Read more at https://breakthroughprize.org/News/45.

Posted by Breakthrough on Thursday, 6 September 2018

*Διαβάσαμε την είδηση στο cnn.gr