Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη      

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough στην Αγγλία, η απόλαυση ενός καυτού μπάνιου μπορεί να βοηθήσει στο κάψιμο τόσων θερμίδων όσων θα έκαιγε ο ανθρώπινος οργανισμός με μισή ώρα περπάτημα.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έπρεπε να κάνουν ποδήλατο ή να «βουλιάξουν» σε καυτό αφρόλουτρο για μια ώρα. Οι θερμίδες που έχασαν όσοι έκαναν ποδήλατο ήταν περισσότερες από τις 130 θερμίδες που έκαψαν εκείνοι που έκαναν μπάνιο. Όμως αν λάβουμε υπόψη ότι 130 θερμίδες καίει περίπου και κάποιος που περπατάει για μισή ώρα, τελικά δεν είναι καθόλου άσχημα να είμαστε και καθαροί και πιο αδύνατοι βγαίνοντας από την μπανιέρα.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε πως τα οφέλη ενός απολαυστικού μπάνιου με νερό σε θερμοκρασία περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου, δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια βάρους. Οι 14 συμμετέχοντες υπoβλήθηκαν και σ’ εξετάσεις καθώς και σε μέτρηση του ζαχάρου, κάνοντας άλλοτε ποδηλασία κι άλλοτε μπάνιο για μία ώρα. Οι μετρήσεις διήρκησαν ένα εικοσιτετράωρο και τ’ αποτελέσματα έδειξαν πως η υψηλότερη τιμή ζαχάρου των ανθρώπων που έκαναν μπάνιο ήταν 10% χαμηλότερη από εκείνη που είχαν όταν έκαναν ποδήλατο.

Παρατηρήθηκαν επίσης αλλαγές ως προς την ανοσία που εμφάνιζαν τα συγκεκριμένα άτομα σε μολύνσεις κι ιώσεις καθώς και σχετική υποχώρηση φλεγμονών ακόμη και σε χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Ο Steve Faulkner σχετικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Loughborough, είπε πως οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε όσους συμμετείχαν, ως προς την υγεία και το ανοσοποιητικό τους, ήταν ανάλογες των ανθρώπων που γυμνάζονται χρόνια.

Αυτό που συστήνεται από τους συγκεκριμένους ερευνητές, κυρίως σε όσους δε γυμνάζονται τακτικά, είναι να κάνουν σάουνα ή ένα απολαυστικό καυτό μπάνιο όσο συχνότερα γίνεται. Καθώς οι συγκεκριμένες διαδικασίες αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, ο οργανισμός αποτοξινώνεται, καίει θερμίδες και ταυτόχρονα μειώνονται οι φλεγμονές που τυχόν παρουσιάζει.

Αν λοιπόν αντί να πάτε στο γυμναστήριο αποφασίσετε ν’ απολαύσετε ένα καυτό μπάνιο βουλιάζοντας σε έλαια κι αφρόλουτρα, μην αισθάνεστε ενοχές, λειτουργούν και τα δύο προς όφελός σας. Απλώς επιλέξτε ποιο σας είναι περισσότερο απαραίτητο κάθε φορά.