Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Lava Mae μας μαθαίνει πως τα λεωφορεία μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από τη μετακίνησή μας. Το λεωφορείο της που λειτουργεί από το 2016, ιδρύθηκε από τον Doniece Sandoval για να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα για τις ανάγκες προσωπικής υγιεινής αστέγων, που είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν οπουδήποτε αλλού.

Το πρόγραμμα που ονομάστηκε «Radical Hospitality» (Δραστική Φιλοξενία), στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σ’ ένα περιθωριοποιημένο κομμάτι του πληθυσμού. Το λεωφορείο αρχικά παρείχε ντους και τουαλέτες στους άστεγους που βρίσκονταν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Σύντομα όμως, το μοντέλο αναπαράχθηκε και σήμερα πάνω από 500 λεωφορεία κυκλοφορούν σε 10 διαφορετικές χώρες, προσφέροντας περίπου 2.000 ντους την εβδομάδα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Lava Mae εκτός από την παραπάνω σημαντικότατη δράση του, πρόσφατα επέκτεινε τις υπηρεσίες του δημιουργώντας κινούμενα «χωριά» φροντίδας που παρέχουν επαγγελματικές συμβουλές, γεύματα, ρουχισμό, βιβλία, υπηρεσίες κομμωτηρίου, πακέτα προϊόντων προσωπικής υγιεινής καθώς και ιατρικές κι οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά στον οργανισμό έχουν ως πρωταρχικό μέλημα να μεταχειρίζονται τους επισκέπτες με τον σεβασμό που τους αξίζει, δίνοντάς τους ένα θετικό κίνητρο για να ξεκινούν τη μέρα τους. «Έχουμε ακούσει αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, στέγη ή ξεπερνούν κάποιον εθισμό» λέει ο Sandoval. Όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία κι η παροχή βοήθειας σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη είναι πολύ πιθανό να τους αλλάξει τη ζωή.

*Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://lavamae.org

*Διαβάσαμε την είδηση στο  www.goodnet.org