Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Ο 38χρονος Matt Pinchuck από το Μόντρεαλ, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να παραιτηθεί από τη δουλειά του στη Γενετική Τοξικολογία, για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μεγάλη του αγάπη, τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ο ίδιος έχει συλλέξει πάνω από 500 επιτραπέζια παιχνίδια από όλο τον κόσμο κι ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο επιτραπέζιο που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και για κάθε νεότερη έκδοση που αφορά στα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια αυτού του είδους.

Μετά την παραίτησή του, ίδρυσε την All Abroad games και μέσω αυτής, θέλησε να μεταδώσει την αγάπη του για τα επιτραπέζια σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε. Κυρίως όμως, ήθελε να βάλει στον κόσμο των επιτραπέζιων, παιδιά κι εφήβους, έτσι ώστε να τους απομακρύνει από τις οθόνες, τα βιντεοπαιχνίδια και κάθε είδους εξάρτηση από την τεχνολογία, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην κοινωνικοποίησή τους και στη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, με τους φίλους και την οικογένεια.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με πάνω από πενήντα σχολεία στο Montreal, όπου o Matt εξηγεί στα παιδιά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και ποια είναι τα οφέλη από αυτό. Τους προτείνει μάλιστα και κάποια, ανάλογα με τα γούστα που έχει το κάθε παιδί.

Παράλληλα με το πρόγραμμα που τρέχει στα σχολεία της περιοχής, ο Matt, διοργανώνει ανάλογες δράσεις εντός της All Abroad games, καθώς και σε σπίτια που τον καλούν οικογένειες και παρέες, ενώ συχνά επισκέπτεται και διάφορα ιδρύματα-συλλόγους στο Montreal.

Ήδη στα σχολεία με τα οποία συνεργάζεται, οι συμμετοχή των μαθητών αυξάνεται καθημερινά και κυρίως αφορά στα άτομα που μέχρι τώρα έδειχναν ιδιαίτερη ροπή προς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών αλλά και της Anna Haller, διευθύντριας σε ένα από τα συμμετέχοντα σχολεία, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα επιτραπέζια παιχνίδια επιδρούν στους παίκτες και πολλές φορές γίνονται αφορμή για να αναπτύξουν τα άτομα αυτά, ικανότητες στρατηγικής, κριτικής σκέψης αλλά κι επίλυσης προβλημάτων.

Αυτό που λέει ο εμπνευστής αυτής της ιδέας είναι πως κι ο ίδιος αγαπάει να περνάει χρόνο με τα δικά του παιδιά, παίζοντας επιτραπέζια κι εύχεται να τους μεταδώσει το πάθος του και την αγάπη του γι’ αυτά.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.cbc.ca

(Sudha Krishnan / CBC)