Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε τρεις ιδιωτικούς προσχολικούς παιδικούς σταθμούς στην Λωζάνη της Ελβετίας μας κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς οι λιλιπούτειοι μαθητές αντί να παίζουν με τουβλάκια, να ζωγραφίζουν, και να ακούνε παραμύθια, μαθαίνουν τι είναι δημοκρατία και με ποιο τρόπο αλλάζει η ζωή τους όταν μεγαλώσουν.
Φτιάχνουν τις δικές τους κάλπες και μαθαίνουν ότι έχουν δικαίωμα μεγαλώνοντας να ψηφίζουν και να διαμορφώνουν τα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους και πως αυτό είναι ένα από τα βασικά τους δημοκρατικά δικαιώματα που θα έχουν όταν γίνουν ενήλικες αναφέρει το euronews.gr.
Πρόκειται για ένα εκπιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί να προετοιμάσει τα παιδιά από νεαρή ηλικία για συμμετοχή στη φημισμένη άμεση δημοκρατία της Ελβετίας, με δημοψηφίσματα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κάθε λίγους μήνες.
“Η ιδέα είναι να μάθουν τα παιδιά τη δημοκρατία“, δήλωσε ο Olivier Delamadeleine, επικεφαλής της ομάδας Educalis που διευθύνει τα προγράμματα αυτά.
Μία φορά την εβδομάδα, περίπου 35 παιδιά τριών και τεσσάρων ετών που προέρχονται από τα τρία αυτά σχολεία προσχολικής ηλικίας συγκεντρώνονται στο «χωριό» της ομάδας σε μια δασώδη περιοχή στα περίχωρα της πόλης.
Μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα ελληνικά Νηπιαγωγεία
Θεωρούμε πως η εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ελληνικά νηπιαγωγεία καθώς αποτελεί έναν έξυπνο παιδαγωγικό τρόπο ώστε ο μικρός μαθητής να μυηθεί σε βασικές αξίες και πρακτικές της Δηµοκρατίας.
Η δηµοκρατία, ως αφηρηµένη έννοια, δεν κατανοείται εύκολα από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Γίνεται περισσότερο κατανοητή όταν προσεγγίζεται µέσα από πιο συγκεκριμένες πτυχές της (π.χ. εκλογές). Η αλήθεια είναι ότι έχουν υλοποιηθεί σε ελληνικά Νηπιαγωγεία μικρές τέτοιες προσπάθειες όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή εκλογών εντούτοις θα είχε ενδιαφέρον να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα μια τέτοιου είδους δημοκρατική εκπαίδευση καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας.
*Διαβάσαμε την είδηση στο infokids.gr
*Πηγή: Euronews