Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Μετά την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν, έρχονται κι άλλες ελπιδοφόρες ειδήσεις απ’ τη Σαουδική Αραβία με κυρίαρχη την άρση της 35χρονης απαγόρευσης  των κινηματογράφων,  μιας και για το συντηρητικό Ισλαμικό βασίλειο θεωρούνταν «χώροι διαστροφής».

Ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους θα μπορούν πια να προβάλλονται σε προσωρινές αίθουσες κινηματογράφων με τους κατοίκους της χώρας να εύχονται να μη μείνουν μόνο σε ταινίες που αφορούν παιδιά.

Στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, βάσει των οποίων επιτρέπονται από το 2017 οι συναυλίες και τα θεάματα, τον Μάρτιο θ’ ανοίξουν οι πρώτες μόνιμες αίθουσες κινηματογράφου, αφού η κυβέρνηση θέλει οι τουρίστες να έχουν τα σινεμά ως χώρους διασκέδασης και  τα χρήματα να μένουν στην χώρα.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι θ’ ανοίξουν 300 κινηματογράφοι που θα διαθέτουν 2.000 αίθουσες έως το 2030, θα συνεισφέρουν οικονομικά στην χώρα και θα δημιουργήσουν περίπου 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Διεθνείς και περιφερειακές αλυσίδες κινηματογράφων προσβλέπουν στη σαουδαραβική αγορά κι ελπίζουν κι αυτοί μαζί με τους κατοίκους της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά τις ταινίες που θα προβάλλονται.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.iefimerida.gr