Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ήξερες ότι υπάρχει ένα θεματικό πάρκο όπου μπορείς να δεις μερικά από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Ευρώπης; Το όνομά του είναι «Μini-Εurope» (Μικρή-Ευρώπη) και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1989 και διαθέτει 350 εμβληματικά μνημεία – μοντέλα. Ανάμεσά τους θα δεις τον Πύργο της Πίζας, το ηφαίστειο Βεζούβιος που εκρήγνυται, τον Πύργο του Άιφελ και το Big Ben.

Οι μινιατούρες είναι κατασκευασμένες σε κλίμακα 1:25, ενώ τις «σκεπάζει» το επιβλητικό γλυπτό «Atomium» (αναπαράσταση της κυψελίδας ενός κρυστάλλου σιδήρου) το οποίο είναι μεγεθυμένο 165 εκατομμύρια φορές, εκφράζοντας την αντίθεση της ανθρώπινης οπτικής.

Τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν περίπου 80 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περισσότερα από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τις αντίστοιχες χώρες που τα κατέχουν. Έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια και για την κατασκευή τους χρειάστηκαν χιλιάδες ώρες εργασίας, όπως για παράδειγμα ο Ισπανικός Καθεδρικός ναός «Santiago de Compostela» που για να τελειοποιηθεί απαιτήθηκαν περίπου 24.000 ώρες.

Επιπλέον το πάρκο διαθέτει το «Spirit of Europe» (Το Ευρωπαϊκό Πνεύμα), μια διαδραστική έκθεση που μοιράζεται την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αν ταξιδέψεις μέχρι τις Βρυξέλλες, με μια επίσκεψη στο πάρκο Μini-Εurope είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς πολίτης της Ευρώπης.

*Περισσότερα στο www.minieurope.com