Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Λίγες μέρες πριν, στη γιορτή της μητέρας, μια σερβιτόρα δέχτηκε μια έκπληξη που μάλλον δε θα ξεχάσει σε όλη τη ζωή της.

Η Brenda Pearson εργάζεται στο 4 Star Diner στην Οκλαχόμα, εκεί όπου μετακόμισε πρόσφατα με τα παιδιά της. Ενώ ήταν μια μητέρα που παρέμενε στο σπίτι της όλα τα χρόνια, αναγκάστηκε να εργαστεί γιατί υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες κι έπρεπε ν’ ανταπεξέλθει στα οικογενειακά έξοδα.

Την ημέρα της Μητέρας, συνήθιζε να την περνάει μαζί με τα παιδιά της, όμως φέτος λόγω της βάρδιας της έπρεπε να βρίσκεται στο εστιατόριο που εργάζεται. Όταν ξύπνησε το πρωί για να πάει στη δουλειά της, της φάνηκε μια συνηθισμένη μέρα. Άρχισε να ετοιμάζει τις παραγγελίες για τους πελάτες της και να σερβίρει.

Κάποια στιγμή εξυπηρέτησε έναν οδηγό νταλίκας και του έδωσε την απόδειξη της παραγγελίας του για να πληρωθεί. Το αντίτιμο ήταν 11,16$. Όταν τα εισέπραξε διαπίστωσε ότι ο πελάτης της είχε αφήσει φιλοδώρημα 1000$. Πίστεψε ότι είχε κάνει κάποιο λάθος και θέλησε να του τα επιστρέψει. Ο οδηγός αρνήθηκε, λέγοντας της ότι δεν επρόκειτο για λάθος.

Στη συνέχεια ζήτησε μια πίτα αξίας μόλις 4,23$, την οποία πληρώνοντάς την, άφησε άλλα 1000$ στην Pearson, η οποία δεν πίστευε στα μάτια της. Ο οδηγός της ζήτησε να τα δεχτεί ως δώρο για τη γιορτή της μητέρας. Η Pearson δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος της έδινε τόσα χρήματα ενώ την γνώριζε μόλις λίγη ώρα.

Όταν ρωτήθηκε ο πελάτης David Platt, για την πράξη του, εξήγησε πως δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εκτιμήσει έναν άνθρωπο και να τον βοηθήσει ν’ ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που περνάει. Για τον Platt τα χρήματα είναι απλώς χαρτιά με αριθμούς που διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων και κανείς δε θα τα πάρει μαζί του. Αν μπορεί λοιπόν, κάποιος να κάνει κάτι για έναν συνάνθρωπό του, ώστε να κάνει τη ζωή του ευκολότερη και πιο φωτεινή,  βάζει την πινελιά του στη ανθρωπότητα κάνοντας τον κόσμο καλύτερο.

Η Brenda είπε πως μίλησαν για λίγο με τον Platt καθώς του ετοίμαζε το δείπνο. Είπαν για το Θεό, για τα παιδιά της και για τη ζωή γενικότερα, αλλά δεν περίμενε ποτέ μια τέτοια χειρονομία από έναν άγνωστο. Το ποσό που έλαβε ως φιλοδώρημα είναι μια σημαντική βοήθεια για εκείνη και τα παιδιά της την συγκεκριμένη περίοδο κι είναι ευγνώμων στον πελάτη της.

Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι σαν τον Platt και να βοηθούν ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη στηρίζοντάς τους οικονομικά κι όχι μόνο, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.