Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Κάθε χρόνο στο Finse της Νορβηγίας πραγματοποιείται το μοναδικό στον κόσμο φεστιβάλ «Ice Music» που είναι αφιερωμένο στην τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων από πάγο.

Στη φετινή διοργάνωση ο πάγος που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από τη λίμνη που υπάρχει κοντά στο χωριό που έγινε η γιορτή. Πριόνια, καλέμια και σφυριά επιστρατεύτηκαν για να σμιλευτούν οι κύβοι πάγου σε πνευστά όργανα, κιθάρες, πλήκτρα και ντραμς. Ακόμη κι η σκηνή του φεστιβάλ ήταν από το ίδιο υλικό.

Η ιδέα ήρθε στον τζαζίστα Terje Isungset κατά τη διάρκεια μιας παράσταση μέσα σ’ ένα παγωμένο καταρράκτη στο Lillehammer και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο το 1999.

Ο Isungset έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε ποτέ μουσικό όργανο από πάγο, χρησιμοποιώντας μαζί στοιχεία όπως πέτρες και ξύλα για την παραγωγή ήχων.

Η κατασκευή τους έχει μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί συγκεκριμένη θερμοκρασία για να διατηρηθούν και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μουσικούς. Το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά εντυπωσιάζει και προκαλεί τον θαυμασμό όλων των θεατών.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.smithsonianmag.com