Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Κάθε μια από τις σελίδες στα σημειωματάρια του καλλιτέχνη José Naranja είναι κι ένα μικρό έργο τέχνης. Εικονογραφήσεις, σφραγίδες, φωτογραφίες και κείμενα, όλα ζωγραφισμένα από τον ίδιο, καταγράφουν την πολυταξιδεμένη ζωή του.

Τα σημειωματάρια του έχουν τη μορφή προσωπικού ημερολογίου. Είναι η δική του πολύπλοκη πτήση που μέσα της επεξηγεί με παραστατικό τρόπο τις καθημερινές εμπειρίες του, τις παρατηρήσεις, τις ιδέες και τις αναμνήσεις του.

Όταν ανακάλυψε τα τετράδια των 9 x 14 εκατοστών με τις 192 σελίδες, ο Naranja ερωτεύτηκε αμέσως το «συμπυκνωμένο» μέγεθός τους. «Το σημειωματάριο που φτιάχνεις μόνος σου, σου προσφέρει ένα υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης απ’ οποιοδήποτε άλλο. Προσθέτεις το πάθος και την αγάπη σου γι’ αυτό, το αγαπημένο σου χαρτί και τις λεπτομέρειες. Προσθέτεις ένα μέρος του εαυτούς σου μέσα του» αναφέρει ο ταλαντούχος καλλιτέχνης.

Στη μια σελίδα μπορεί να αποτυπώνει έναν οδικό χάρτη του ταξιδιού του στην Αμερική, ενώ σε μια άλλη μπορεί να ζωγραφίζει τους χαρακτήρες της αγαπημένης του ταινίας. Έγχρωμες μελέτες και βοτανικές απεικονίσεις, προσωπικές σκέψεις ακόμη κι επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί με το χέρι, όλα μαζί συνθέτουν ένα μπλοκ ζωγραφικής που μας προσφέρει μια απίθανη «θέα» στο μυαλό του Naranja.

Αν ρωτήσει κανείς τον ίδιο πως θα περιέγραφε το έργο του, θα πει πως για εκείνον είναι ένα θησαυροφυλάκιο ονείρων, ιδεών κι εμπειριών…

*Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον José Naranja στο Instagram

*Διαβάσαμε την είδηση στο mymodernmet.com