Πριν την εφεύρεση των κινητών τηλεφώνων και των γραπτών μηνυμάτων – που διευκολύνουν κατά πολύ την άμεση επικοινωνία με έναν φίλο – και πριν υπάρξουν τηλέφωνα σε κάθε σπίτι που μπορούν να μας συνδέσουν με τον αγαπημένο μας στη στιγμή, υπήρχαν τα γράμματα. Βέβαια, έπρεπε να περιμένουμε κάποιες μέρες ή εβδομάδες για να μας το φέρει ο ταχυδρόμος, αλλά υπήρχε μια ιδιαίτερη, όμορφη αίσθηση στην προσμονή αυτή.

Αν και το γράμμα δεν προσφέρει άμεση ικανοποίηση, η αλληλογραφία είχε πάντα μια ιεροτελεστία. Το ταχυδρομείο, ο φάκελος, το χαρτί αλληλογραφίας, το γραμματόσημο, όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούσαν ένα ενθύμιο που αποθηκευόταν και διαβαζόταν ξανά και ξανά. Κάθε λέξη, κάθε αράδα είχε αξία.

Εν μέσω πανδημίας και όλου του στρες που αυτή προκαλεί και στους κατοίκους της Νέας Υόρκης, ο Brandon Woolf, καθηγητής Αγγλικών και καλλιτέχνης είχε μια ιδέα: να αναβιώσει την παράδοση των γραμμάτων ως έναν τρόπο σύνδεσης και παρηγοριάς.

Γνωρίζοντας ότι αρκετός κόσμος έχει χάσει αγαπημένους ανθρώπους, την εργασία του, ακόμα και ολόκληρες επιχειρήσεις και ότι όλοι έχουν στερηθεί απλές μικρές απολαύσεις όπως την αγκαλιά, ο Woolf αναρωτιόταν πώς να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνδέσεις.

Η ιδέα του ήταν να χρησιμοποιήσει μια σελίδα από την ιστορία. «Όταν η διαπροσωπική σύνδεση είναι ριψοκίνδυνη, ποιους άλλους τρόπους έχουμε για να νιώσουμε ότι είμαστε μαζί;» αναρωτήθηκε ο Woolf σε μια συνέντευξή του. «Ποια καλύτερη εμπειρία υπάρχει από το να παίρνει κανείς απροσδόκητα ένα γράμμα από κάποιον που δεν περίμενε να ακούσει νέα;».

Χρησιμοποιώντας μια vintage φορητή γραφομηχανή και καθισμένος σε ένα μικρό καρεκλάκι δίπλα σε ένα γραμματοκιβώτιο, ο Woolf περνά κάποιες ώρες την εβδομάδα έξω στο δρόμο, γράφοντας γράμματα εκ μέρους των γειτόνων και των περαστικών. Η πινακίδα που έχει τοποθετήσει μπροστά γράφει: «Δωρεάν γράμματα για τους φίλους που νιώθουν θλίψη».

Ο 37χρονος δάσκαλος σε ένα ρομαντικό ποίημα που δημοσίευσε στο facebook εξήγησε με ιδιαίτερο τρόπο τη σημασία της πράξης του. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι το γράμμα μπορεί να γίνει η παρηγοριά μας, όπως και παλιά και ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να περνάμε χρόνο μαζί, αλλά με απόσταση.

Μέχρι πρόσφατα ο Woolf είχε πληκτρολογήσει πάνω από 50 γράμματα. Αν και κάποια απλώς του υπαγορεύτηκαν, τα αγαπημένα του είναι μια συνεργασία ανάμεσα στον ίδιο και στους περαστικούς, καθώς δημιουργούταν μια ιδιαίτερη σύνδεση ταυτόχρονα μεταξύ τους.

*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com