Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ως σύγχρονος Spiderman της Γαλλίας, χαρακτηρίζεται πλέον ο 22χρονος Mamoudou Gassama από το Μπαλί. Το περασμένο Σάββατο ο νεαρός σκαρφάλωσε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, 4 ορόφους, για να σώσει ένα τετράχρονο αγοράκι το οποίο κρεμόταν από το μπαλκόνι του διαμερίσματος που έμενε με τον πατέρα του, σε μια πολυκατοικία του Παρισιού.

Ο μικρός βρισκόταν έξω στο μπαλκόνι, όταν διέφυγε της προσοχής του πατέρα του και βρέθηκε να φωνάζει βοήθεια. Οι περαστικοί άρχισαν να φωνάζουν κι ο Mamoudou βγήκε να δει τι συμβαίνει. Όταν είδε το μικρό να κινδυνεύει, χωρίς να σκεφτεί το ρίσκο για τη δική του ζωή, άρχισε ν’ αναρριχείται ώσπου κατάφερε να φτάσει στο διαμέρισμα του παιδιού και να καταφέρει να το σώσει.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στον αδερφό του, το μόνο που σκεφτόταν ήταν να προλάβει να φτάσει στο παιδί πριν κουραστούν τα χέρια του μικρού και πέσει στο κενό. Όταν τελικά μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα κι ήρθε η αστυνομία τότε ένιωσε φόβο. Ο Gassama είναι παράτυπος μετανάστης και φοβήθηκε πως θα είχε προβλήματα με την αστυνομία.

Παρόλα αυτά όμως, δε δίστασε λεπτό όταν έπρεπε να βοηθήσει τον τετράχρονο κι ας ήξερε πως ρισκάρει όχι μόνο τη σωματική του ακεραιότητα αλλά και την απέλασή του από τη Γαλλία. Κι η απόφασή του αυτή, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Όχι μόνο δε συνελήφθη, αλλά έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας με όλα τα μέσα ενημέρωσης ν’ ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η πράξη ηρωισμού του κι η δημοσιότητα που πήρε, τον έφτασαν μέχρι το Μέγαρο των Ηλυσίων όπου ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanouel Macron τον κάλεσε για να του απονέμει το «Μετάλλιο Θάρρους και Γενναιότητας». Του παρέδωσε επίσης και το πιστοποιητικό νόμιμης διαμονής στη Γαλλία και τον ενημέρωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για ν’ αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα. Παράλληλα του ανακοίνωσε ότι ανήκει πλέον στο πυροσβεστικό σώμα του Παρισιού.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Mamoudou δεν έκανε καμία απολύτως δήλωση. Το μόνο που είπε όταν ρωτήθηκε για την πράξη του ήταν πως νιώθει χαρούμενος που κατάφερε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Η οικογένεια του νεαρού νιώθει περήφανη για την πράξη του και χαρούμενη που άλλαξε η τύχη του.

Ο πατέρας του παιδιού τέθηκε υπό κράτηση διότι άφησε χωρίς επίβλεψη τον ανήλικο γιο του κι έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο. Μια ζωή σώθηκε, μια άλλη άλλαξε πορεία και μια ακόμη τέθηκε υπό κράτηση και παρακολούθηση. Ευτυχώς δεν θρηνούμε θύματα.