Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Για κάποιους το να κάνουν skateboard (πατίνι), φαντάζει δύσκολο, καμιά φορά ακόμη κι αδύνατον. Για τον Dan Mancina από το Μίσιγκαν, όμως, το Skateboarding ήταν τρόπος ζωής και δεν μπορούσε να φανταστεί την καθημερινότητά του μακριά από αυτό. 

Όταν ήταν σε νεαρή ηλικία οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι αντιμετώπιζε μια σοβαρή πάθηση στα μάτια του, η οποία θα οδηγούσε σιγά σιγά στην τύφλωση. Κάθε μέρα ο νεαρός Mancina έδινε μάχη με το χρόνο καθώς η όρασή του μειωνόταν συνεχώς κι η κατάστασή του επιδεινωνόταν. Ένα πρωί σηκώθηκε και συνειδητοποίησε πως έπρεπε πλέον να μάθει να ζει μέσα στο σκοτάδι.

Στην αρχή όλα του φαίνονταν βουνό, δεν μπορούσε να δεχτεί ότι δε θα ήταν εφικτό να κάνει πράγματα όπως πριν. Αποφάσισε μάλιστα ν’ αφήσει στην άκρη πολλά από τα ενδιαφέροντά του και κυρίως τη μεγάλη του αγάπη το skateboard. Άρχισε να προσαρμόζεται σ’ έναν καινούργιο τρόπο ζωής και ν’ ακολουθεί τη ρουτίνα των τυφλών ατόμων, νιώθοντας μέσα του πάντοτε ένα τεράστιο κενό.

Μια μέρα εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να ξεκινήσει να κάνει βιντεάκια με πράγματα που δε συνήθιζαν να κάνουν τυφλά άτομα. Μεταξύ αυτών που δοκίμασε ήταν και το skateboard. Σίγουρα δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα να καταφέρει να ισορροπήσει πάνω στο πατίνι και να κάνει όσα έκανε πριν χάσει την όρασή του, αλλά δεν το έβαλε κάτω και τελικά κατάφερε να ξαναζήσει την εμπειρία του skateboard χρησιμοποιώντας το μπαστούνι του και βρίσκοντας τρόπους να προσαρμόσει τη μεγάλη του «αγάπη» στα καινούργια δεδομένα της ζωής του.

Τα βίντεο που δημιούργησε έγιναν viral κι αποτέλεσαν κίνητρο και πηγή δύναμης για άτομα που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα υγείας αλλά και για όσους είπαν «τα παρατάω» χωρίς να προσπαθήσουν αρκετά.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.redbull.com