Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Για πρώτη φορά βγήκε στη δημοσιότητα βίντεο με το κινέζικο drone Ehang να πραγματοποιεί πτήση μ’ επιβάτες. Βλέποντας το βίντεο παίρνουμε μια ιδέα από τις μεταφορές του μέλλοντος.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει χιλιάδες πτήσεις με ένα ή δύο επιβάτες και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Το drone δοκιμάστηκε σε πτήσεις με ομίχλη, με ζέστη, με τυφώνες και στη διάρκεια της νύχτας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η μεταφορά με το συγκεκριμένο μέσο θα γίνεται με ασφάλεια. Η εταιρεία επέλεξε 40 διαφορετικούς επιβάτες για τις δοκιμές, ώστε να μη ρισκάρει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της.

Το Ehang 184 είναι το πρώτο «αυτόνομο εναέριο όχημα» στον κόσμο για μεταφορά ανθρώπων. Μιας κι ο επιβάτης επιλέγει τον προορισμό τους μέσα από μια οθόνη αφής που υπάρχει μπροστά από το κάθισμά του και το drone εκτελεί αυτόματα το δρομολόγιο.

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να ταξιδέψει είναι τα 130 χλμ./ώρα, και μπορεί να διανύσει απόσταση μέχρι 15 χλμ. και σε ύψος μέχρι 300 μέτρα. Το ανώτατο βάρος που μπορεί να μεταφέρει είναι τα 230 κιλά.

Είναι άγνωστο το πότε θα κυκλοφορήσει και φυσικά τι κόστος θα έχει. Πάντως μια νέα σελίδα γράφεται στον τομέα της τεχνολογίας, η οποία ελπίζουμε να στεφθεί μ’ επιτυχία και να έχουμε ασφαλέστερες μεταφορές.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr