Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

O Francis Mutua κι η ομάδα του OCEAN SOLE με έδρα την Κένυα εδώ κι αρκετά χρόνια αγωνίζονται να διατηρηθούν καθαροί οι ωκεανοί, μαζεύοντας όλα όσα ξεβράζονται από τα ρεύματα του Ινδικού Ωκεανού στις ακτές της περιοχής.

Εκτός των άλλων απορριμμάτων που μαζεύουν, τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι σαγιονάρες. Περίπου 520.000 σαγιονάρες συλλέχθηκαν μόνο τον περασμένο χρόνο από τις παραλίες της Κένυα. Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη μεγάλη ποσότητα 900 Κενυάτες έφτιαξαν πολύχρωμα ζώα από αυτές, αφού πρώτα τις έπλυναν και τις επεξεργάστηκαν με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Όλες οι κατασκευές είναι χειροποίητες.

Πουλώντας τις συγκεκριμένες κατασκευές τα χρήματα διατίθενται σε προγράμματα ενημέρωσης για τη μόλυνση του περιβάλλοντος κι αφύπνισης των ανθρώπων για την προστασία της γης. Επίσης αρκετοί άνθρωποι που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχιας κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον Mutua πάνω από 3 δισεκατομμύρια κόσμος φοράει σαγιονάρες, οι οποίες καταλήγουν στα σκουπίδια ή τις παίρνει η θάλασσα, οπότε αν δεν ξεβραστούν σε κάποια ακτή, επειδή δεν είναι βιοδιασπώμενο προϊόν, είναι επιβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Από το 2005 έχουν μαζέψει περίπου 1000 τόνους σαγιονάρες από τις ακτές της Κένυα και μέσω αυτού έχουν προσφέρει εισόδημα σε ανθρώπους που το είχαν μεγάλη ανάγκη ενώ παράλληλα έχουν συμβάλλει στα προγράμματα διατήρησης καθαριότητας ακτών και λιμανιών.

Ο Francis Mutua είναι ένας καλλιτέχνης που «λαξεύει» σαγιονάρες και τους δίνει ξανά ζωή μέσα από πολύχρωμα ζώα προστατεύοντας έτσι τη θαλάσσια ζωή.

Flip-Flop Art

Choking oceans cough up art.

Posted by 60 Second Docs Presents on Friday, 1 June 2018