Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ο Gary Meikle ήταν μόλις 17 ετών όταν συνευρέθηκε ερωτικά με μια κοπέλα που τη γνώριζε ελάχιστα. Η κοπέλα έμεινε έγκυος κι έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Σ’ ένα συντριπτικό ποσοστό περιπτώσεων όπως αυτή, ένας έφηβος πατέρας δε θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανατροφή ενός «κατά λάθος» παιδιού και πιθανότατα δεν θα είχε καμιά επαφή μαζί του όταν θα ενηλικιωνόταν.

 Ο Gary όμως,  ανήκει σ’ αυτό το απειροελάχιστο ποσοστό που όχι μόνο μεγάλωσε την κόρη του σχεδόν μόνος, αλλά μένει ακόμα μαζί της και τη βοηθά να μεγαλώσει την 12 μηνών κόρη της. Τώρα πια είναι ένας γοητευτικός 40άρης κι επιτυχημένος stand-up comedian, αλλά η πορεία του έως εδώ ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της δύσβατη.

Η παιδική του ηλικία ήταν πολύ σκληρή. Όταν η μητέρα του παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της, η οικογένεια άλλαξε περιοχή διαμονής και στο καινούριο σχολείο αντιμετώπιζε συνεχώς συμπεριφορές απόρριψης από τους άλλους. Όλα τα παραπάνω τον οδήγησαν μέσα στα επόμενα χρόνια να «εκτροχιαστεί» όπως ο ίδιος μας περιγράφει. Τον απέβαλαν από το σχολείο για την ακραία συμπεριφορά του, άρχισε να πίνει πολύ αλκοόλ και εισχώρησε σε συμμορίες.

Εν μέσω όλων αυτών των προβλημάτων, τσακώθηκε με τη μητέρα του και κατέληξε σε μια στέγη φιλοξενίας ανηλίκων. Παραδόξως του άρεσε. «Το να είμαι με τόσα άλλα παιδιά ήταν διασκεδαστικό. Πάντα υπήρχε κάτι να κάνεις. Ήταν σαν μια μεγάλη οικογένεια κι είχα πάρα πολλούς φίλους».

Στα 16 του το σύστημα φροντίδας τον πέταξε έξω κι αναγκάστηκε να διαμείνει σε έναν ξενώνα δίχως κανένα εφόδιο υλικό, αλλά ούτε και πνευματικό διότι δεν είχε τελειώσει το σχολείο. Αργότερα έφυγε από τον ξενώνα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ήταν άστεγος. Δεν είχε τίποτα και κανέναν, παρά μόνο ένα σακίδιο με τα ρούχα του.

Οι αναμνήσεις του Gary από εκείνα τα χρόνια είναι ελάχιστες γιατί ήταν συχνά σε κατάσταση μέθης αλλά την ημέρα εκείνη που έγινε η σύλληψη της Ainsley τη θυμάται πολύ καλά. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα το κορίτσι πήγε να τον βρει και τον ενημέρωσε πως ήταν έγκυος και θα κρατούσε το παιδί. Μια απόφαση που ο ίδιος λέει πως του έσωσε τη ζωή.

«Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι που με γνώριζαν μου έλεγαν πως ή θα πέθαινα ή θα κατέληγα στη φυλακή μέχρι τα 30 μου και πιστεύω πως είχαν δίκιο. Όμως η Ainsley μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, ένα λόγο να αλλάξω εντελώς τη ζωή μου».

Το μόνο που είχε για την κόρη του ήταν ένα στρώμα στο πάτωμα σ’ ένα σπίτι που μοιραζόταν μ’ έναν συγκάτοικο. Με επιμονή και υπομονή κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλώσει την κόρη του από την ηλικία των 11 ετών που την πήρε μαζί του. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να την μεγαλώσει και ν’ αντιμετωπίσει όλα όσα απασχολούσαν τη γυναικεία φύση της, αλλά η αφοσίωσή του ξεπερνούσε κάθε εμπόδιο στο δρόμο του.

Κατόπιν προτροπής των φίλων του που αναγνώριζαν το ταλέντο του, έκανε το μεγάλο βήμα να παρουσιάσει stand-up comedy. Αποδείχτηκε πως ήταν τόσο ταλαντούχος που κατάφερε να βραβευτεί ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος κωμικός της Σκωτσέζικης Ακαδημίας Κωμωδίας για το 2015.

«Είχα πολύ επώδυνες εμπειρίες στη ζωή μου, αλλά τα καλά νέα είναι ότι έχω ένα εξαιρετικό υλικό για να διακωμωδήσω».  Είναι πλέον καταξιωμένος και χαρούμενος για τη ζωή του και δε θα άλλαζε τίποτα, γιατί αυτή η ζωή ήταν εκείνη που τον άλλαξε.