Γράφει η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου

Όλοι ευχόμαστε όταν ερωτευτούμε με ανταπόκριση η σχέση που δημιουργείται να μην έχει ποτέ τέλος! Να είμαστε μαζί για πάντα. «Αγαπημένοι για πάντα» είναι η πιο συνήθης ευχή προς τα ζευγάρια. Ωραία ευχή κι όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί, καλώς. Αλλά το «αγαπημένοι για πάντα» δεν είναι το ίδιο με το «για πάντα μαζί», που εύχονται κι επιδιώκουν κάποιοι. Το «για πάντα μαζί» είναι κατάρα όταν η σχέση έχει νεκρώσει, ή δεν υπήρξε ποτέ ζωντανή.

Ως ψυχολόγος συχνά καλούμαι να «κάνω νεκροψία» σε σχέσεις και γάμους. Το πιο συχνό φαινόμενο αυτός ή αυτή που επιδιώκει το «για πάντα μαζί» και δε θέλει με τίποτα ν’ αποδεχθεί πως η σχέση τους τέλειωσε ή δεν υπήρξε ποτέ όπως την φανταζόταν, φέρνει τον/την σύντροφό του στο γραφείο του ψυχολόγου για να κάνουν θεραπεία ζευγαριού. Για να κάνεις θεραπεία όμως, είναι απαραίτητο να έχεις μπροστά σου ζευγάρι! Πώς να θεραπεύσεις μια οντότητα που δεν υπάρχει στη ρεαλιστική πραγματικότητα; Πώς να φέρεις κοντά δυο ανθρώπους που ποτέ δεν ήταν κοντά ή που πλέον είναι δυο ξένοι; Πώς;

Δεν μπορείς. Με τίποτα. Όσο καλός ψυχολόγος και να είσαι, όσο καλές προθέσεις και να έχεις, όσες φορές κι αν σε επισκεφτούν είτε μαζί είτε χωριστά, δεν μπορείς να ενώσεις δυο ανθρώπους. Μόνο ο έρωτας και η ελεύθερη βούληση φέρνει μαζί δυο ανθρώπους, με τρόπο δυσνόητο, σχεδόν ακατάληπτο. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε τον ακριβή μηχανισμό της φύσης με τον οποίο ερωτεύονται δυο άνθρωποι.

Το συναίσθημα είναι αυτόνομο και προηγείται της σκέψης, έστω και κατά κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου. Άρα πρώτα νιώθουμε και μετά σκεφτόμαστε. Έτσι δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κάποιον να νιώσει κάτι. Να σκεφτεί μπορεί, να νιώσει με τίποτα. Να επιβάλει στον εαυτό του να  σταματήσει να νιώθει επειδή του κάνει κακό, ναι. Να αρχίσει να νιώθει όμως «για το καλό του» ΟΧΙ.

Άρα, είναι καιρός να λέμε τέλος όταν ο ένας από τους δύο δεν νιώθει πλέον ερωτικά συναισθήματα για τον άλλον. Έστω και εάν ο άλλος είναι ή πιστεύει πως είναι ερωτευμένος ακόμη. Εάν ο σύντροφος μας μας είναι παντελώς ερωτικά αδιάφορος ή εάν εμείς δεν τον ελκύουμε ερωτικά, δεν έχει νόημα να το προσπαθούμε άλλο. Μας τελείωσε. ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! 

Όταν ο άλλος μας λέει ξεκάθαρα πως θέλει να τελειώσει η σχέση μας, να τον πιστεύουμε!

Οι έξυπνοι συναισθηματικά άνθρωποι ακούνε με προσοχή αυτά που τους λένε οι άλλοι και δεν κάθονται να φαντασιώνονται ερμηνείες και παραλλαγές που «τους συμφέρουν» για να κρατήσουν το «όνειρο ζωντανό». Την ψυχική τους διαταραχή κρατούν ζωντανή με αυτόν τον τρόπο. 

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι ενήλικες που ερωτεύονται και κολλούν πάνω σε ανθρώπους με ένα τρόπο εφηβικό, αυτό της ονειροπόλησης, της φαντασίωσης. Τους μιλάει καλά κάποιος; Είναι ερωτευμένος/η μαζί τους. Τους στέλνει ένα μήνυμα; Τους θέλει απεγνωσμένα. Έχουν περάσει μια νύχτα με κάποιον/α μετά από ποτό και ξενύχτι; Το δένουν κόμπο πως έχουν σχέση τώρα με αυτόν τον άνθρωπο.

Για να γλιτώνουμε χρόνο, κόπο κι ενέργεια, καλό θα μας κάνει να είμαστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Όταν κάποιος μας λέει πως μας θέλει και μας αγαπάει, αλλά οι πράξεις του δεν συμβαδίζουν, δίνουμε έμφαση στις πράξεις του. Όταν όμως μας λέει ξεκάθαρα πως δε μας θέλει, πως δε θέλει να είμαστε μαζί, πως μας βλέπει μόνο φιλικά, πως θέλει να χωρίσουμε ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. Γιατί συχνά μπερδεύουμε το συμφέρον με την αγάπη.

Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν σε σχέσεις και γάμους, ενώ δεν θέλουν τον/την σύντροφο τους, επειδή βολεύονται. Βολεύονται πρακτικά, οικονομικά, σεξουαλικά ή άλλως πως. Και μένουν εκεί, επειδή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο ίσως στον ορίζοντα, ή επειδή μαζεύουν δυνάμεις για τη μεγάλη έξοδο. Εάν ο άλλος μας λέει ξεκάθαρα: θέλω να χωρίσουμε, τον πιστεύουμε. Κανείς δεν ανοίγει το στόμα του να πει κάτι τόσο σοβαρό και να επιμένει σε αυτό, χωρίς να το εννοεί.

Και η υγιής αντίδραση: Δεν με θες μία, δεν σε θέλω χίλιες! Δεν παρακαλούμε κανέναν. Αυτογνωσία, ρεαλισμός κι αξιοπρέπεια. Κι αγάπη προς τον εαυτό μας πάνω από όλα. Μας αξίζει η αγάπη και όταν την έχουμε θα την κρατήσουμε, όταν δεν υπάρχει όμως, καλύτερα να είναι ξεκάθαρο, ν’ αφήνουμε τη σχέση να τελειώσει και να αφήνουμε χώρο για να εξελιχθούμε ως άνθρωποι και να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Και πνευματικά και συναισθηματικά.

Τα πάντα ρει και στον έρωτα!