Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το 1587 ένας λόγιος από το Μιλάνο με το όνομα Urbano Monte δημιούργησε έναν τεράστιο παγκόσμιο χάρτη, ζωγραφίζοντάς τον με μεγάλη σχολαστικότητα πάνω σε 60 κόλλες χαρτί. Η προοπτική ήταν ύστερα να ενωθούν πάνω σε μια ξύλινη κατασκευή που θα περιστρεφόταν, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ και τα κομμάτια παρέμειναν ασύνδετα.

Πριν λίγο καιρό ο David Rumsey, ένας επιστήμονας που εργάζεται πάνω στους χάρτες στο Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ, σκάναρε τις εξήντα σελίδες του χάρτη και τις ένωσε ψηφιακά για να μας αποκαλυφθεί μια ζωηρή, πολύχρωμη κι εκλεπτυσμένη αποτύπωση της γης, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των ηπείρων, των νησιών και των ωκεανών αλλά και των περιοχών που βρίσκονται γοργόνες και μονόκεροι!

Ο χάρτης ξεπερνά τα 3 μέτρα σε διάμετρο και πιστεύεται πως είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος που έχουμε στα χέρια μας από τόσο παλιά. O Urbano Monte σκοπίμως επέλεξε την αζιμουθιακή προβολή από τον Βόριο Πόλο (βρίσκεται στο κέντρο), ώστε ο χάρτης του ν’ αναπαριστά μια τρισδιάστατη σφαίρα.

Αποτελεί ένα ιστορικό, επιστημονικό αλλά και καλλιτεχνικό ντοκουμέντο κι όσοι ακόμη ψάχνουν γοργόνες και μονόκερους, μπορούν να τον συμβουλευτούν βάζοντας πλώρη για μια περιπετειώδη εξερεύνηση σε μυθικούς τόπους…

*Φωτογραφίες από www.davidrumsey.com