Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Πριν από μερικά χρόνια η Adina Lichtman μοίραζε σάντουιτς για να βοηθήσει τους άστεγους στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Ένας άνδρας αφού την ευχαρίστησε για το σάντουιτς, της είπε «Η προσπάθειά σου είναι αξιοθαύμαστη, αλλά ένα πράγμα που χρειαζόμαστε πάρα πολύ είναι οι κάλτσες κι ιδιαίτερα τώρα που φθάνει ο χειμώνας».

Η Adina έμεινε αποσβολωμένη. Έως τότε νόμιζε πως ήξερε τον καλύτερο τρόπο να βοηθήσει, ενώ στην πραγματικότητα η βοήθεια είναι ν’ ακούς τις πραγματικές ανάγκες κάθε κοινότητας και να προσφέρεις στους ανθρώπους της αυτό που χρειάζονται περισσότερο.

«Ήταν ένα ισχυρό μάθημα κι ήθελα να το βάλω αμέσως σε εφαρμογή» λέει χαρακτηριστικά η Adina.

Ξεκίνησε κιόλας εκείνη τη νύχτα πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα στον όροφο που βρισκόταν ο κοιτώνας της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ζητώντας απ’ τους συμφοιτητές της αν μπορούσαν να δωρίσουν έστω κι ένα ζευγάρι απ’ τις κάλτσες τους για κάποιον που ήταν άστεγος.

Μέσα σ’ ένα βράδυ και μόνο απ’ τον όροφό της συγκέντρωσε 40 ζευγάρια. Το επόμενο πρωί ανοίγοντας την πόρτα του δωματίου της αντίκρυσε ένα τεράστιο βουνό από κάλτσες που είχαν αφήσει κι άλλοι συμφοιτητές της.

Το γεγονός αυτό ήταν κι η αφορμή να ξεκινήσει επίσημα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Knock Knock, Give a Sock» που μέχρι σήμερα έχει παράσχει πάνω από 350.000 ζευγάρια κάλτσες σε άστεγους σ’ όλη την Αμερική.

Πρόσφατα μάλιστα ο σύζυγος της διάσημης ηθοποιού Jessica Alba, Cash Warren, δώρισε 250.000 ζευγάρια κάλτσες απ’ την εταιρία του «Pair of Theives», γεγονός που βοήθησε την Adina να εφοδιάσει σχολεία που οι μαθητές ζούσαν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας.

Ήδη πάνω από 50 κολλέγια και λύκεια απ’ όλες τις ΗΠΑ έχουν προσφέρει στον οργανισμό κι η λίστα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.rd.com