Γράφει η Έφη Φωτεινού

Πώς θα σου φαινόταν να είχες ένα εξοχικό σε κάποιο νησί, ελαφρώς απομονωμένο,  μακριά από την πολυκοσμία, χωρίς πολλά- πολλά με τους γείτονες; Προσδοκάς την απόλυτη ηρεμία κι ησυχία στις διακοπές σου;

Η οικογένεια Sizelands επιθυμούσε ησυχία κι ηρεμία στις καλοκαιρινές διακοπές της κι αγόρασε το 1950 το νησί -βραχονησίδα μπορείς να το πεις-  με το ταιριαστό όνομα “Just Room Enough”. Το νησί βρίσκεται στις ΗΠΑ, στα σύνορα με τον Καναδά, και βρέχεται από τον ποταμό St. Lawrence, που χωρίζει τη Νέα Υόρκη από το Οντάριο. Σύμφωνα με το Conde Nast Traveler είναι μέρος της ομάδας των Χιλίων Νησιών.

Το Just Room Enough Island είναι περίπου το μισό μέγεθος του Bishop Rock, το οποίο κάποτε κατείχε το ρεκόρ Γκίνες ως το μικρότερο κατοικημένο νησί του κόσμου. Για να θεωρηθεί νησί ένα κομμάτι γης πρέπει να παραμένει πάνω από την επιφάνεια του νερού για παραπάνω από ένα χρόνο και να μπορεί να συντηρήσει ένα τουλάχιστον δέντρο και το Just Room Enough Island μετά βίας πληροί αυτά τα κριτήρια.

Όπως θα ‘χεις καταλάβει ήδη, το μέγεθος του δεν είναι για πολλά – πολλά. Χωράει ίσα – ίσα την εξοχική κατοικία που έχτισαν οι Sizelands, οι οποίοι φύτεψαν κι ένα δέντρο στον χώρο που περίσσεψε.  Την υπόλοιπη έκταση κατέλαβαν  δυο – τρεις  καρέκλες κι ένα τραπέζι  που βγάλανε  στην ιδιωτική τους παραλία για να χαλαρώνουν μπροστά στη θάλασσα.  Χώρος για κάτι επιπλέον δεν υπάρχει.

«Ένα παραπάτημα και βρίσκεσαι να κολυμπάς», είχε γράψει η The Washington Post και λογικά οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν κολύμπι, διότι σε μια κακοκαιρία που θα σηκώσει κύμα, απλά δε θα βρουν παραλία, γη, στέρεο έδαφος για να πατήσουν.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με το εξωτερικό που υπάρχει πληθώρα, μιας και προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών. Μπορεί οι Sizelands να γλιτώσανε από περίεργους γείτονες, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν είχαν υπολογίσει τους τουρίστες .

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.iefimerida.gr

* Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr