Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Η μοναξιά από επιλογή είναι κάτι που ο καθένας έχει ανάγκη κάποιες φορές. Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που η μοναξιά έχει κατακλύσει τη ζωή τους και βαραίνει την καθημερινότητά τους.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ανήκει κι ο Patrick Cakirli, κάτοικος Δανίας. Υπήρξε ένας από τους 210.000 Δανούς, περίπου 1/25 του πληθυσμού, που σύμφωνα με τις στατιστικές, αισθάνονται μόνοι.

Ο Patrick Cakirli, βιώνοντας μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή του, τον Νοέμβριο του 2016 έστειλε ένα μήνυμα σε μια εφαρμογή του ίντερνετ το Jodel, μέσω του οποίου μπορούσες να έρθεις σ’ επαφή μ’ ανθρώπους που βρίσκονται σε απόσταση έως και 10 χλμ. από τον τόπο που δηλώνεις ότι μένεις.

Στο μήνυμά του έγραφε : «Έχω μεγάλη ανάγκη να γνωρίσω νέους φίλους. Νιώθω μόνος και περνάω μια από τις χειρότερες περιόδους στη ζωή μου. Θα κάθομαι στα σκαλιά του δημαρχείου από τις 2μμ.-8μμ, φορώντας μαύρο παντελόνι και θα κρατάω ένα σάκο»

Ήταν απίστευτο, πόσα άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του. Ένα μήνυμα του άλλαξε τη ζωή και τον έφερε σ’ επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν σε παρόμοιες καταστάσεις. Η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν αυτή που τον οδήγησε, ώστε το Δεκέμβριο του 2016, να δημιουργήσει ένα ελεύθερο πανεθνικό δίκτυο peer-to-peer, μέσω του οποίου, άτομα που ένιωθαν μοναξιά θα μπορούσαν να βρουν νέους φίλους.

Τα μέλη αυξάνονταν μέρα με τη μέρα κι ο Patrick ένιωθε απίστευτα ευχαριστημένος που κατάφερνε να κάνει κάποιους ανθρώπους ευτυχισμένους, γνωρίζοντάς τους νέους φίλους. Στην προσπάθειά του να φέρει τα μέλη του ακόμη πιο κοντά, άρχισε να τους προσκαλεί στο σπίτι του και να διοργανώνει βραδιές παιχνιδιών, πάρτι και κάποιες φορές δείπνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων, άγνωστα άτομα μεταξύ τους έρχονταν σ’ επαφή κι ως το τέλος της βραδιάς κατάφερναν να γνωριστούν και να προκαλέσουν ρωγμές στην μοναχική ζωή τους.

Επειδή ήταν λίγο δύσκολο ν’ ανταπεξέλθει στα έξοδα, τον Ιανουάριο του 2017 πήρε φοιτητικό δάνειο, για να διοργανώνει εβδομαδιαία γεύματα, επειδή τα περισσότερα μέλη του ήταν φοιτητές κι αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες. Έτσι εκτός από παρέες είχαν τη δυνατότητα να γευματίσουν μαζί με τους φίλους τους.

Το Μάρτιο του 2017 ο αριθμός των μελών έφτασε τους 10.000 κι έτσι ο Patrick αποφάσισε ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη εθελοντική του δράση.

Κατάφερε όχι μόνο να βοηθήσει ανθρώπους να γνωριστούν μεταξύ τους και να βρουν τρόπο να μοιραστούν συναισθήματα κι εμπειρίες, αλλά ταυτόχρονα άρχισε να τους παρέχει και γεύματα μειώνοντας τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με τον Patrick η δράση του θα μπορούσε να εμπνεύσει πολύ κόσμο και να πάρουν κι άλλοι την πρωτοβουλία για κάτι ανάλογο, ώστε να πάψει να υπάρχει τόση μοναξιά κι αποξένωση στον κόσμο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.e-daily.gr