Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Όταν ο Robert Lee ήταν μαθητής κοίταζε συχνά σκεπτικός τους συμμαθητές του να πετούν τα μισοφαγωμένα σάντουιτς στα σκουπίδια μετά το γεύμα τους. Οι γονείς του, μετανάστες απ’ την Κορέα, είχαν διδάξει εκείνον και τον αδερφό του να μη σπαταλούν φαγητό.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Robert ενθυμούμενος όσα τον έμαθαν, έγινε μέλος στη ομάδας της πανεπιστημιούπολης «Two Birds One Stone» που έπαιρναν το φαγητό που περίσσευε απ’ τα γεύματα των φοιτητών και το έδιναν στους άστεγους της περιοχής.

Αργότερα ο Robert κι η συμφοιτήτριά του Louisa Chen έλαβαν μέρος σ’ έναν διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, με μια λίγο διαφορετική ιδέα απ’ όλες τις υπόλοιπες. Πρότειναν μια μη κερδοσκοπική ομάδα που θα «σώζει» το φαγητό που περισσεύει και δε θα είχε κατώτατο όριο δωρεάς (δηλαδή θα δέχονταν μια σακούλα φαγητού όπως κι ένα μόνο πιάτο), θα λειτουργούσε επτά ημέρες την εβδομάδα και θ’ απαρτιζόταν αποκλειστικά από εθελοντές.

Η ιδέα τους τελικά κέρδισε τον διαγωνισμό και μαζί το έπαθλο των 1.000 δολαρίων, με τα οποία τον Ιούλιο του 2013 κι αφού είχαν τελειώσει τις σπουδές τους, ίδρυσαν τον οργανισμό «Rescuing Leftover Cuisine» (RLC).

Την περίοδο εκείνη ο Robert εργαζόταν στην J.P. Morgan ως αναλυτής, ενώ αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργώντας ένα δίκτυο απ’ τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που συμφωνούσαν να δωρίζουν φαγητό και ταυτόχρονα στρατολογούσε εθελοντές που το παρέδιδαν στους άστεγους.

Απ’ τη στιγμή που η RLC έγινε γνωστή στις ΗΠΑ πολλά καταφύγια αστέγων απευθύνθηκαν στον Robert για να συνεργαστούν μαζί του. Ενώ βρισκόταν ήδη ένα χρόνο στη δουλειά του κι απολάμβανε έναν παχυλό μισθό, την άφησε για ν’ αφιερωθεί εξ’ ολοκλήρου στον οργανισμό.

«Σύγκρινα τον αντίκτυπο μιας ώρας εργασίας στην J.P. Morgan με τον αντίστοιχο στην RLC κι η διαφορά ήταν τεράστια» λέει ο Robert και συνεχίζει «Ένα καταφύγιο αστέγων μας είπε πρόσφατα πως οι δωρεές μας τους επιτρέπουν να προσφέρουν ολόκληρα γεύματα σε περισσότερα από 300 άτομα τρεις φορές την εβδομάδα. Για πράγματα σαν αυτά χαίρομαι που άφησα τη δουλειά μου». Μέχρι σήμερα η RLC έχει προσφέρει πάνω από 120 τόνους φαγητού σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ.