Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Ποιητής, μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος είναι λίγες από τις ιδιότητες του μεγάλου Έλληνα διανοούμενου, που είναι ελάχιστα γνωστός στην πατρίδα του.
Γεννήθηκε στη Λακωνία το 1938, αλλά ο εμφύλιος του 1946 ανάγκασε την οικογένειά του να εγκατασταθεί στην Αθήνα.
Τελειώνοντας τις σπουδές του στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν κι αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, έφυγε μετανάστης στη Σουηδία.
Τα πρώτα χρόνια του εκεί ήταν αρκετά δύσκολα και χρειάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές για να παρέχει στον εαυτό του τα απαραίτητα. Ταυτόχρονα σπούδαζε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου αργότερα υπηρέτησε κι ως καθηγητής.
Μέσα στα πρώτα έξι χρόνια έμαθε τόσο καλά τη Σουηδική γλώσσα ώστε κατάφερε να εκδώσει τα πρώτα του βιβλία στα 1969.
Γρήγορα ο κόσμος τον αναγνώρισε, δίνοντάς του την ευκαιρία να εργαστεί για τους πιο σημαντικούς οργανισμούς της χώρας, όπως στη διευθυντική θέση της Σουηδικής τηλεόρασης.
Στα 53 χρόνια που ζει στη Σουηδία έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια και θεατρικά έργα, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.
Από τα σημαντικότερα βραβεία που έχει λάβει είναι το «Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος» της Σουηδίας, το «Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας» και το «Βραβείο Τιμής» της Στοκχόλμης, τα οποία δεν τιμούν μόνο τον ίδιο αλλά μαζί του κι ολόκληρο το Ελληνικό έθνος.