Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Κατηφορίζοντας στην Corso Dante Alighieri, στο Αλάσσιο της Ιταλίας, θα συναντήσετε έναν τοίχο που φέρει τις υπογραφές διασημοτήτων από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, της μόδας και του αθλητισμού.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα το Αλάσσιο είχε εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο φιλοξενώντας την αφρόκρεμα των jetsetters της εποχής. Δημοφιλές σημείο συνάντησης όλων των VIP που διέμεναν εκεί ήταν το Caffe Roma κι ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν κι ο διάσημος συγγραφέας Ernest Hemingway.

Ακριβώς απέναντι από το café υπήρχε ένας κενός δημόσιος τοίχος που ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Mario Berrino κοιτούσε συχνά. Κάποτε λοιπόν πήρε την απόφαση να μετατρέψει το ανιαρό θέαμα του αδειανού τοίχου σε κάτι πιο εντυπωσιακό που θα παρέμενε για χρόνια να θαυμάζεται από πελάτες και περαστικούς.

Αμέσως ανέφερε την ιδέα που είχε συλλάβει στον Hemingway ο οποίος αγκάλιασε με ενθουσιασμό το όραμα του Berrino, το οποίο ήταν να τοποθετήσει πολύχρωμα πλακίδια πάνω στον τοίχο που προηγουμένως είχαν υπογραφεί από διάσημες προσωπικότητες.

Φυσικά η όλη διαδικασία δεν είχαν ιδέα εάν θα γινόταν αποδεκτή από τις τοπικές αρχές, γι’ αυτό κι η πρώτη τοποθέτηση πλακιδίου έγινε κρυφά τη νύχτα κι εννοείται πως έφερε την υπογραφή του διάσημου συγγραφέα.

Από τότε και στο εξής ακολούθησαν πολλοί το παράδειγμα του κι οι αρχές ποτέ δεν αντέδρασαν, εγκρίνοντας σιωπηλά την υπέροχη ιδέα του Berrino.

*Διαβάσαμε το άρθρο στο www.atlasobscura.com