Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Μπορεί να βιώνουμε περιόδους οικονομικής κρίσης κι ανέχειας αλλά υπάρχουν ακόμη έντιμοι άνθρωποι ανάμεσα μας, που οι συμπεριφορές τους αποτελούν πρότυπο, αφού βάζουν την ανθρωπιά και την τιμιότητα πάνω από το προσωπικό όφελος.

Ένας από αυτούς είναι κι ο Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ένας οδηγός ΚΤΕΛ στο Κιλκίς. Ο Θεμιστοκλής, διηγήθηκε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 το πρωτόγνωρο περιστατικό που βίωσε προ ολίγων ημερών.

Στη διαδρομή του Κιλκίς – Πολύκαστρο, ένα ζευγάρι μεταναστών επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο με προορισμό τη Νέα Καβάλα. Να σημειωθεί πως στην εν λόγω περιοχή εδώ και 2,5 χρόνια υπάρχει ένας καταυλισμός μεταναστών οι οποίοι αναμένουν να τους δοθεί άσυλο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι δύο μετανάστες αποκοιμήθηκαν και ξυπνώντας απότομα όταν έφτασαν στον προορισμό τους, κατέβηκαν γρήγορα παίρνοντας μαζί τους τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ που κρατούσαν. Μόλις 20 λεπτά μετά την αποβίβαση τους, η υπεύθυνη από τα ΚΤΕΛ Πολυκάστρου τηλεφώνησε στον Θεμιστοκλή Κοσμίδη και τον ρώτησε αν έβλεπε στις θέσεις των δύο αυτών επιβατών κάποια ξεχασμένη τσάντα. Εκείνος κοιτώντας από τον καθρέφτη δεν παρατήρησε κάτι.

Σε δεύτερη φάση, ωστόσο, έψαξε πιο προσεκτικά και βρήκε ανάμεσα στις δύο θέσεις ένα τσαντάκι που μεταξύ άλλων περιείχε και 5.500 ευρώ. Ο οδηγός, χωρίς να του περάσει ούτε για μία στιγμή από το μυαλό να τα κρατήσει, απευθύνθηκε στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα και παρέδωσε τα χρήματα.

Στη συνέντευξη του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ στη θέση τους. Είναι όντως οι μισθοί δέκα μηνών για κάποιους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσα να μην τα επιστρέψω. Ήταν, όπως έμαθα αργότερα, μετανάστες από το Ιράν».

Να τονίσουμε ότι ο Θεμιστοκλής υπογράμμισε πως με αυτή του την πράξη ήθελε να δώσει ένα ηχηρό παράδειγμα στα παιδιά του, αλλά κατάφερε να το δώσει σε όλους μας!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.nooz.gr