Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Για περισσότερα από 50 χρόνια, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου γιορτάζει την παγκοσμίου κλάσης φωτογράφιση της Άγριας Φύσης με τον διαγωνισμό «Φωτογράφος της χρονιάς». Αποφασίστηκε, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα βιβλίο στο οποίο θα συγκεντρωθούν οι καλύτερες υποβρύχιες φωτογραφίες που έχουν υποβληθεί στον διαγωνισμό τα τελευταία 15 χρόνια.

Η εκπληκτική αυτή συλλογή συγκεντρώνει τις καλύτερες φωτογραφίες περίπου 50 εξαιρετικών «υποβρύχιων» φωτογράφων του κόσμου. Από την εντυπωσιακή φωτογράφιση φαλαινών του βραβευμένου Νορβηγού καθηγητή Audun Rikardsen μέχρι μία φωτογραφική ματιά στους σπάνιους αχινούς της Νέας Ζηλανδίας από τον συγγραφέα και φωτογράφο Daryl Torckler, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν όλες τους κρυμμένους θησαυρούς της θάλασσας. Εξίσου ενδιαφέρουσες, όμως, είναι κι ιστορίες που διηγούνται οι ίδιοι πίσω από κάθε εικόνα που εμείς θαυμάζουμε.

Για το Μουσείο Ιστορίας, αυτό το βιβλίο ήταν μία φυσική συνέχεια του διαγωνισμό για τον «καλύτερο φωτογράφο άγριας φύσης» της χρονιάς. Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες του διαγωνισμού και βοηθάει την προσπάθεια του μουσείου να ευαισθητοποιήσει το κοινό του για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Ian Owens, δηλώνει πως αυτή η συλλογή έπεται της ενέργειας του Μουσείου να διακόψει την πώληση πλαστικών μπουκαλιών το 2017 ενώ τονίζει πως είναι ζήτημα υψίστης σημασίας, οι επιστημονικοί φορείς να σταθούν δίπλα στο περιβάλλον και την προστασία των ομορφιών του.

Συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και την εκπαίδευση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δίνει βήμα στους «υποβρύχιους» φωτογράφους να δείξουν στο ευρύ κοινό τι θα χάσουμε ως ανθρωπότητα αν αφήσουμε αυτούς τους θαλάσσιους θησαυρούς να εξαφανιστούν.

Απολαύστε μερικές από τις υποθαλάσσιες φωτογραφίες που ακολουθούν…

‘Arctic showtime’ by © Audun Rikardsen

‘Giant killer’ by © Ralph Pace

‘The insiders’ by © Qing Lin

‘Big blue mouthful’ by © Doc White

‘Pearls of spring’ by © Solvin Zankl

‘The startling warning’ by © Darryl Torckler

‘Hanging around’ by © Michel Loup

‘The beauty of gender-bending’ by © Alexander Mustard

‘Opening to the underworld’ by © Christian Vizl

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernnet.com