Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η έρευνα πάνω στην παραγωγή καυσίμων από το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90. Μόλις πριν λίγο καιρό μια καναδική εταιρία την έκανε πραγματικότητα.

Η «Carbon Engineering» παράγει ήδη υγρό καύσιμο, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα και συνδυάζοντάς το με υδρογόνο από το νερό. Το όφελος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι διττό, καθώς δεν είναι μόνο ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την απομάκρυνση του CO2 από τον αέρα, αλλά είναι κι ένα εν δυνάμει ανταγωνιστικό προϊόν από πλευράς κόστους παραγωγής σε σχέση με τη βενζίνη, το ντίζελ κι άλλα καύσιμα.

Οι ερευνητές στο πιλοτικό πρόγραμμα που εκτελούνταν από το 2015 στο Squamish της Βρετανικής Κολομβίας των ΗΠΑ, προσπάθησαν να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό, κάτω από 100 δολάρια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που αφαιρούνταν από την ατμόσφαιρα, ενώ η Carbon Engineering χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες βιομηχανικές διαδικασίες για ν’ αυξήσει την κλίμακα παραγωγής και να μειώσει το κόστος.

«Αυτό δεν πρόκειται να σώσει τον κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρόκειται να είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» ανέφερε ο καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής του Harvard και ιδρυτής της Carbon Engineering, David Keith.

Η διαδικασία δεν απαίτησε φοβερές επιστημονικές ανακαλύψεις για να πραγματοποιηθεί, όμως χρειάστηκε οκτώ χρόνια εντατικής μηχανικής μελέτης κι «ένα εκατομμύριο» λεπτομέρειες για να πάρει την τελική της μορφή.