Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφησε νόμο για την απαγόρευση του γάμου ανήλικων ατόμων. Ενώ μέχρι τώρα το κατώτερο όριο ηλικίας ήταν τα 18 για να μπορεί κάποιος να παντρευτεί, υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις όπου με την συγκατάθεση των γονιών και με κυβερνητική άδεια μπορούσε να επιτραπεί ο γάμος ακόμη και στην ηλικία των 16 ή των 17. Πλέον, αυτή η εξαίρεση δεν υφίσταται και μάλιστα σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα, ο γάμος ανηλίκων θα τιμωρείται ακόμη και με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει έως και τα τρία χρόνια.

Επίσης απαγορεύεται σε Νορβηγούς υπηκόους κάτω των 18 να παντρευτούν και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, όπου η νομοθεσία πιθανόν να το επιτρέπει. Μετά τη Δανία τώρα ακόμη μια Σκανδιναβική χώρα έρχεται να πάρει μέτρα, ώστε να συμβάλλει στην εξάλειψη του φαινομένου που έχει θέσει σε συναγερμό τα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι το 2030 ευελπιστούν πως θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα κι οι νομοθεσίες ώστε να πατάξουν το «βίαιο» αυτό φαινόμενο.

Ο γάμος δύο ανθρώπων θα πρέπει να γίνεται κάτω από συνθήκες ελευθερίας, διαύγειας και πλήρους συγκατάθεσης και των δύο πλευρών. Πολλές οργανώσεις διαμαρτύρονται καθημερινά για το πλήθος των κοριτσιών που παντρεύονται χωρίς την συγκατάθεσή τους, καταλήγοντας να ζουν υπό το καθεστώς βίας, ξυλοδαρμού, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ακόμη και θανάτου.

Οφείλουν όλα τα κράτη να λάβουν υπόψη την απόφαση της Νορβηγίας και της Δανίας και να προβούν σε παρόμοιες δράσεις, ώστε να προστατευτούν ανήλικα άτομα και κυρίως κορίτσια, από αποφάσεις που παίρνονται ερήμην τους.

Ο νόμος της Νορβηγίας όσο αυστηρός κι αν φαίνεται, έρχεται να δώσει μια πρώτη γροθιά στην μάστιγα που αφορά στα 12 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια που παντρεύονται κάθε χρόνο πριν προλάβουν να κλείσουν τα 18. Αν σκεφτεί κανείς πως κάθε δυο δευτερόλεπτα ένα ανήλικο πλάσμα γίνεται νύφη ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ως οργανισμός κι ως προσωπικότητα, στερούμενη ευκαιριών και προοπτικών ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν κι άλλα κράτη τη νομοθεσία τους και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για να προστατεύονται τα δικαιώματα των ανήλικων ατόμων γενικότερα αλλά και ειδικότερα όσον αφορά στο γάμο και τη δημιουργίας οικογένειας προτού ενηλικιωθούν.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.globalcitizen.org