Μια οικογένεια στο Αρκάνσας έβαλε- όπως κάθε χρόνο- έναν μαύρο Άγιο Βασίλη στην αυλή, όταν στόλισαν για τα Χριστούγεννα. Αλλά φέτος δέχθηκαν ένα ρατσισμό γράμμα για αυτή την επιλογή.

Οι Κένεντι στεναχωρήθηκαν και τρόμαξαν με αυτό που διάβασαν. Όμως, όταν έγινε γνωστό το θέμα, δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας ότι οι γείτονες βρήκαν την καλύτερη απάντηση: μιμήθηκαν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό τους.

Τον Νοέμβριο, ο Κρις Κένεντι στόλισε όπως κάθε χρόνο το γκαζόν μπροστά από το σπίτι του, για να μπει η οικογένεια σε γιορτινό κλίμα. Έβαλε φωτάκια, ένα φουσκωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο και έναν μαύρο Άγιο Βασίλη. Όμως, στις 23 Νοεμβρίου, βρήκε στην αλληλογραφία του μια ρατσιστική επιστολή.

«Παρακαλώ απομάκρυνε τον αράπη Άγιο Βασίλη από τον στολισμό της αυλής σου», έγραφε ο αποστολέας που υπέγραφε ως «Άγιος Βασίλης».

«Δεν πρέπει να προσπαθείς να εξαπατήσεις τα παιδιά για να πιστέψουν ότι είμαι αράπης. Είμαι καυκάσιος (λευκός άνδρας για σένα) τα τελευταία 600 χρόνια. Το ότι ζηλεύεις τη φυλή μου δεν είναι δικαιολογία για την ανεντιμότητά σου. Πέρα από αυτό, γίνεσαι περίγελος στη γειτονιά. Προφανώς οι αξίες σου δεν ταιριάζουν με αυτές της περιοχής και ίσως θα έπρεπε να μετακομίσεις σε μια γειτονιά ανατολικά με το υπόλοιπο ρατσιστικό είδος σου», κατέληγε η ρατσιστική επιστολή.

Ο Κρις Κένεντι τρόμαξε, αλλά και εξοργίστηκε. Εξέφρασε αυτά τα συναισθήματά του στο Facebook. «Είναι αποκαρδιωτικό γιατί είναι γιορτές, είμαστε σε πανδημία. Βάζουμε αυτόν τον μαύρο Άγιο Βασίλη τα τελευταία τρία χρόνια, ποτέ ξανά δεν είχαμε πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αλλά, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα νέα, συνέβη κάτι απρόσμενο. Πέρα από τη βροχή μηνυμάτων στήριξης, οι γείτονες αποφάσισαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Και η μία μετά την άλλη οι αυλές της περιοχές άρχισαν να αποκτούν τον δικό τους μαύρο Άγιο Βασίλη.

Ο Τσιπ Γουέλτς ήταν από τους πρώτους που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση. «Ήταν άδικο, αυθαίρετο και δεν ταιριάζει στα Χριστούγεννα. Δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα στην οποία θέλω να ζω», είπε ο 70χρονος αναφερόμενος στη ρατσιστική επιστολή. Στην άλλη άκρη του δρόμου, η Πόλα Τζόουνς επίσης δεν δίστασε να κάνει το ίδιο. «Όταν το έμαθα, η πρώτη μου αντίδραση ήταν “Πού μπορώ να αγοράσω έναν;”», δήλωσε.

Για τους Κένεντι, αυτή η αντίδραση των γειτόνων έδειξε πως η επιστολή που δέχθηκαν ήταν μια «παραφωνία» στην περιοχή, αφού κάτι αρνητικό μετατράπηκε σε θετικό. Όσο για τον μαύρο Άγιο Βασίλη της αυλής τους, απέκτησε παρέα. Ένας άνδρας από τη Ν. Υόρκη τους έστειλε έναν ακόμη, όταν έμαθε τι είχε γίνει.

*Διαβάσαμε την είδηση στο lifo.gr