Ανάρπαστη έχει γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανατύπωση ενός βιβλίου του 1934, που προκαλεί τους αναγνώστες να λύσουν ένα μυστήριο που μόλις τέσσερις άνθρωποι έχουν καταφέρει να εξιχνιάσουν. Και γι’ αυτό «ευθύνεται» το TikTok.

Το βιβλίο Cain’s Jawbone το έγραψε ο Edward Powys Mathers, γνωστός και ως «Τορκεμάδα», ο οποίος είχε στήλη με γρίφους στην εφημερίδα Observer. Αποτελείται από 100 σελίδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε λανθασμένη σειρά και ο αναγνώστης καλείται να τις βάλει στη σωστή σειρά, για να μάθει ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία έξι ανθρώπων. Και μπορεί να μην ακούγεται και τόσο δύσκολο, όμως οι πιθανοί συνδυασμοί ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια!

Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2019 από τον εκδοτικό οίκο Unbound, που προσέφερε χρηματικό έπαθλο 1.000 λιρών σε όποιον έλυνε το μυστήριο. Ο κωμικός συγγραφέας John Finnemore τα κατάφερε και έγινε μόλις ο τέταρτος που το πέτυχε. Μία νέα, χαρτόδετη επανέκδοση ακολούθησε τον περασμένο Ιούλιο και την τελευταία εβδομάδα οι πωλήσεις της έχουν εκτοξευτεί, μετά τα βίντεο της Αμερικανίδας Sarah Scannell στο TikTok, στα οποία άρχισε να καταγράφει τις προσπάθειές της να λύσει τον γρίφο, κινώντας την περιέργεια των περισσότερων από 60.000 ακολούθων της. Ένα από τα βίντεό της έχει προβληθεί πάνω από 4 εκατομμύρια φορές και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 5.000 σχόλια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, ο εκδοτικός οίκος Unbound έχει δεχτεί πάνω από 10.000 παραγγελίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 3.000 από τον Καναδά, ενώ αυτή την περίοδο ανατυπώνει ακόμα 10.000 αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

*Πηγή είδησης