Η Νέα Ζηλανδία πέρασε τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που δίνει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας το δικαίωμα για 10 μέρες άδειας μετ’αποδοχών από την εργασία τους.   

Ο νόμος έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα θύματα να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους, να βρουν καινούργιο σπίτι και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.   

Οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που ήταν 63-57 υπέρ του νόμου. Αποτελεί το αποτέλεσμα δουλειάς 7 χρόνων από την βουλευτή Γιαν Λότζι, η οποία εργάστηκε σε κέντρο υποστήριξης γυναικών πριν γίνει πολιτικός.   

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλο και πως ίσως αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.   

Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με την αστυνομία να δέχεται μια σχετική καταγγελία ανά 4 λεπτά.   

Η Λότζι, που δάκρυσε όταν το νομοσχέδιο της έγινε νόμος, είπε πως είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα τρομακτικά ποσοστά της οικογενειακής βίας στη χώρα και πως και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν.     

«Ένα κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας έχει με το να αφυπνίσει συνολικά την κοινωνία. Δεν αφήνουμε τη δουλειά απλά στην αστυνομία αλλά συνειδητοποιούμε πως έχουμε όλοι ένα ρόλο στο να βοηθήσουμε τα θύματα» δήλωσε η βουλευτής.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.lifo.gr