Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Κάποιοι μιλούν για χαρούμενους ανθρώπους, για εκείνους τους ανθρώπους που η παρουσία τους δίνει χρώμα στη ζωή κι όλα γύρω τους γίνονται πιο φωτεινά, πιο αισιόδοξα. Υπάρχουν όμως και μέρη που θα μπορούσε κανείς να πει πως έχουν ξεπηδήσει από το ουράνιο τόξο και φέρουν παντού σε κάθε δρομάκι και κάθε σημείο δείγμα από κάθε λογής χρώμα. Μέρη που αν βρεθείς, θες δε θες θα χαμογελάσεις και θα αισθανθείς καλύτερα.

Ένα τέτοιο γραφικό ψαροχώρι είναι το Riomaggiore που βρίσκεται κρυμμένο στην επαρχία της Cinque Terre στη Λιγουρία, στη Βόρεια Ιταλία. Μοιάζει σαν να το κρέμασε κάποιος επάνω  στα βράχια και στον γκρεμό, που καταλήγουν στη θάλασσα, θέλοντας να δημιουργήσει μια χρωματιστή παραφωνία στην αγριάδα του τοπίου.

Χρονολογείται από το 13ο αιώνα κι εκτός από την ιστορία του, είναι γνωστό και για το υπέροχο κρασί που μπορεί να γευτεί κανείς, παραγωγή των μεγάλης έκτασης αμπελώνων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Το Riomaggiore είναι μια πανδαισία χρωμάτων. Κάθε σπίτι, κατάστημα, εστιατόριο, είναι βαμμένο σε διαφορετικά χρώματα έτσι ώστε αν κανείς παρατηρήσει το χωριό από ψηλά, θα νομίζει πως είναι ένα πολύχρωμο μπουκέτο που τα λουλούδια του γίνονται βροχή και φτάνουν ως το γαλάζιο της θάλασσας. Εκεί που μια προβλήτα κρατάει γερά δεμένες τις βάρκες των ανθρώπων του χωριού χειμώνα καλοκαίρι.

Ήταν επιλογή των κατοίκων της περιοχής να βαφτούν όλα τα κτίρια με διαφορετικά χρώματα, γιατί όπως λένε οι ίδιοι το χρώμα τους δίνει ζωή και τους δημιουργεί ευεξία και καλύτερη διάθεση.

Αν είναι εφικτό ένα ταξίδι, θα ήταν ένας υπέροχος προορισμός για να βάλετε λίγο χρώμα στη ζωή σας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr