Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Το Εργαστηριακό κέντρο Φυσικών Επιστημών Χανίων, διοργάνωσε μια δράση σχετική με το ελαιόλαδο και τις επιμέρους χρήσεις του με τίτλο «το Ελαϊ-δικό μας». Στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν τρία σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων. Οι μαθητές και των τριών σχολείων επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μέσω του διαδικτύου αλλά κι επισκέψεων που αντάλλασαν, ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Στο Γενικό Λύκειο Βάμου, το οποίο ασχολήθηκε με το ελαιόλαδο και τα συστατικά του, οι μαθητές, μάζεψαν ελιές από την αυλή του σχολείου και παρήγαγαν οι ίδιοι το δικό τους ελαιόλαδο με το οποίο έφτιαξαν λαδόψωμα και λαδοκουλούρες.

Οι μαθητές του Γυμνασίου των Βρυσσών, χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο ώστε να παρασκευάσουν διάφορα καλλυντικά, σαπούνια, μάσκες προσώπο, ιάματα κ.α. Σχετικές οδηγίες για τα συγκεκριμένα σκευάσματα αποτυπώθηκαν σε φυλλάδιο το οποίο φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά.

Στο Γενικό Λύκειο Βουκολιών, οι μαθητές εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις τους στη Χημεία και με τη βοήθεια των καθηγητών τους κατάφεραν να μετατρέψουν το τηγανόλαδο σε εναλλακτικό καύσιμο, το βιοντίζελ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από τη μία να μη μολύνεται το περιβάλλον αλλά και να παράγεται καύσιμο για χρήση στη θέρμανση ή στ’ αυτοκίνητα.

Η δράση έγινε με πρωτοβουλία των Επιστημόνων του Κέντρου, οι οποίοι θέλησαν να διευρύνουν τους ορίζοντες των περίπου 60 μαθητών και να επεκτείνουν τα όρια της εκπαίδευσης πέρα από τους τέσσερις τοίχους μιας σχολικής τάξης.

«Ευχόμαστε τέτοιες συνεργατικές δραστηριότητες να διαχυθούν στα σχολεία μας καθώς έχουν έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΦΚΕ τονίζοντας ότι «θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες δράσεις».

Μακάρι παρόμοιες πρωτοβουλίες να παρθούν και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδος, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να έρθουν πιο κοντά στα προϊόντα της φύσης και να γνωρίσουν τα οφέλη τους στη ζωή μας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.iefimerida.gr