Σε μια περίοδο που προκύπτουν συνεχώς νέες, πρωτοποριακές και άκρως οικολογικές ιδέες στο πεδίο του design, δεν είναι άξιο απορίας που όλο και περισσότεροι σχεδιαστές και επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν καινοτόμες πρώτες ύλες βιώσιμου περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκουμε και το νέο project τεσσάρων designers που εφηύραν μια σειρά από μηχανές που μετατρέπουν τα άχρηστα μέρη των θαλασσινών οργανισμών σε… βιοπλαστική ύλη! Το πρόγραμμα των Ed Jones, Insiya Jafferjee, Amir Afshar και Andrew Edwards ονομάζεται Shellworks και χρησιμοποιεί τα απορριφθέντα εξωτερικά περιβλήματα των οστρακόδερμων οργανισμών, όπως ο αστακός, για να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό υλικό σαν το πλαστικό μίας χρήσης!

Το νέο αυτό υλικό αποτελείται από ένα μείγμα ξυδιού και χιτίνης, μιας πορώδους ουσίας που σχηματίζει φυσικά το εξωσκελετικό σύστημα των οστρακόδερμων, αλλά και τα κυτταρικά τοιχώματα του μύκητα. Οι σχεδιαστές κατασκεύασαν, λοιπόν, πέντε μηχανές, τις Shelly, Sheety, Vaccy, Dippy και Drippy με τις οποίες μετατρέπουν τα όστρακα σε τρία διαφορετικά αντικείμενα βιοπλαστικού: αντιβακτηριδιακό bubble wrap, ασφαλείς για τρόφιμα τσάντες και γλαστράκια που λιπαίνονται μόνα τους. Φυσικά, καθένα από τα προϊόντα μπορεί να βιοδιασπαστεί, να υγροποιηθεί ξανά και να μετασχηματιστεί σε ένα νέο προϊόν!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tlife.gr (Νίκη Κλεισούρα)