Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη 

Πίσω απ’ το ψευδώνυμο Skid Robot κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται. Στο Los Angeles είναι γνωστός για τα έργα του, τα οποία άλλοι ονομάζουν τέχνη κι άλλοι γκράφιτι. Ο ίδιος λέει απλώς πως δίνει μια πιο φωτεινή οπτική στην φτώχεια και στα μέρη όπου συχνάζουν οι άστεγοι.

Το 2013 σταματημένος σε κάποιο φανάρι παρατήρησε μια άστεγη γυναίκα και τότε ένιωσε την ανάγκη να μάθει τη σκέψη της, ενώ παράλληλα του δημιουργήθηκε στο μυαλό μια εικόνα που θα μπορούσε να την πλαισιώνει, καθώς βρισκόταν καθισμένη στο συγκεκριμένο σημείο.

Χρησιμοποιώντας σπρέι αλλάζει μορφή σε γκρίζους τοίχους και σκοτεινά στέκια και κυρίως σε μέρη που επιλέγουν οι άστεγοι να κοιμούνται ή να συχνάζουν. Με τους περισσότερους συζητάει, μαθαίνει για την προηγούμενη ζωή τους και για όσα εύχονται ή ονειρεύονται να τους συμβούν.

Μέσα απ’ τις συγκεκριμένες συζητήσεις εμπνέεται και καταλήγει στο θέμα που εκπροσωπεί τον εκάστοτε συνομιλητή του. Έπειτα τα χέρια του αναλαμβάνουν δράση και ζωγραφίζουν το σημείο που «ορίζει» ο συγκεκριμένος άστεγος ως «ιδιοκτησία του, κρεβάτι του, στέκι του».

Ο περίεργος καλλιτέχνης έχει ευαισθητοποιηθεί πάνω στο θέμα της φτώχειας και των αστέγων και προσπαθεί να τους παρέχει, με τη βοήθεια εθελοντών και προσφορών, κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης έχει ιδρύσει ένα γκρουπ όπου παρέχει τις υπηρεσίες του και τις γνώσεις του και διδάσκει ζωγραφική σε όποιον απ’ τους ανθρώπους αυτούς επιθυμούν να βρουν μια διέξοδο στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Προτιμά να μένει ανώνυμος μέχρι και σήμερα και ν’ αφήνει το στίγμα του μέσ’ απ’ τα έργα του και τη χρωματική του παρέμβαση στις γειτονιές των αστέγων.

*Περισσότερα για τη δουλειά του Skid Robot στο www.skid-robot.com