Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

«Ο Νίκος κι η Κατερίνα είναι μάγειρες του παράδεισου. Δεν είναι μόνο τα φαγητά τους σπουδαία, αν τους γνωρίσεις θα καταλάβεις πως το σπουδαιότερο όλων είναι η καρδιά τους»

Μια φράση ενός απλού ανθρώπου που βρήκε μια ζεστή αγκαλιά κι ένα πιάτο φαγητό, χωρίς να του ζητηθεί αντάλλαγμα. Κι όμως φαντάζει λίγη για να παρουσιάσει το έργο που κάνουν αυτοί οι δύο άνθρωποι στο νησί της Λέσβου.

Το ζευγάρι διατηρεί μια ταβέρνα εδώ και χρόνια στη Λέσβο. Ένα απόγευμα του 2014, συνέβη κάτι που άλλαξε όλη τους τη ζωή. Ο Νίκος πηγαίνοντας να πουλήσει κάποια ψάρια, έπεσε πάνω σε μια ομάδα προσφύγων που μόλις είχαν φτάσει. Η κατάσταση των ανθρώπων αυτών ήταν κάτι παραπάνω από τραγική. Προσπάθησε με ό,τι διέθετε από ρούχα και χρήματα εκείνη τη στιγμή να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Πολύ σύντομα όμως αντιλήφθηκε πως τίποτε δεν επαρκούσε. Επέστρεψε στο εστιατόριο όπου μαζί με την σύζυγό του αποφάσισαν να δράσουν. Προμηθεύτηκαν τρόφιμα και στεγνά ρούχα και πήγαν στο σημείο όπου ο Νίκος είχε δει τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

Αυτό ήταν η αρχή μιας ιστορίας που χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά, συμπόνια, κατανόηση και κοινωνική ενσυναίσθηση. Μαζί με μια ομάδα ντόπιων κι εθελοντών, το ζευγάρι προσπαθεί μέχρι και σήμερα να παρέχει τη βοήθειά του όσο περισσότερο γίνεται. Καθημερινά μαγειρεύει αμέτρητες μερίδες φαγητού, που παρέχει δωρεάν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και διαθέτουν το χώρο του εστιατορίου τους χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Τα χαμόγελα κι οι αγκαλιές όσων επισκέπτονται κάθε μέρα το «σπίτι τους» όπως μετονόμασαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες την ταβέρνα, είναι η καλύτερη ανταμοιβή τους. Στο «home» δε βρίσκουν τροφή μόνο για να χορτάσει το στομάχι τους. Είναι και το μέρος όπου γαληνεύει η ψυχή τους και θα βρεθούν ανάμεσα σε ανθρώπους που θα δείξουν κατανόηση για τα προβλήματά τους και θα καθησυχάσουν τους φόβους τους και τις αγωνίες τους.

Τα έσοδά τους καλύπτονται από εθελοντές και δωρεές κι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν ποτέ την προσπάθειά τους, όσο δύσκολο κι αν είναι όλο αυτό. Η ομάδα τους μάλιστα εκτός από το φαγητό που προσπαθεί να εξασφαλίζει, περιπολεί και κατά μήκος της κοντινής ακτής, ώστε να παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που πολλές φορές ξεβράζει η θάλασσα κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ο Νίκος Κατσουρής κι η σύντροφός του Κατερίνα, μαζί με την ομάδα τους, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αποδεικνύουν με τις πράξεις τους τι ακριβώς σημαίνει η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ. 

Δείτε το video:

Greek Couple Welcomes Refugees 'Home'

Feeling down? This Greek couple could restore your faith in humanity.

Posted by AJ+ on Saturday, 13 January 2018