Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Σύμφωνα με έρευνα που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, η Ιαπωνία κατάφερε να μειώσει τα ποσοστά των αυτοκτονιών έως και 84%, χάρη σε μια πολύ απλή λύση.

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η φύση καταφέρνει να ηρεμεί τον άνθρωπο. Το φυσικό φως μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχική υγεία και μάλιστα οι ερευνητές λένε πως αν έχεις προβλήματα στον ύπνο λόγω άγχους και στρεσσογόνων καταστάσεων θα βοηθούσε πολύ να κάνεις κάμπινγκ ή να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς στη φύση.

Η συγκεκριμένη μελέτη  όμως που έγινε στην Ιαπωνία,  δεν αφορά στη φύση αλλά στην ευεργετική ικανότητα που έχει μια συγκεκριμένη απόχρωση του φωτός στην ανθρώπινη ψυχολογία.  Με τη βοήθεια των μπλε LED που χρησιμοποίησαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς τους, ένα σημείο που πολλοί Ιάπωνες καταφεύγουν για να αυτοκτονήσουν, κατάφεραν ν’ αποτραπούν πολλοί από το να βάλουν τέλος στη ζωή τους πέφτοντας στις ράγες του τρένου.

Εδώ κι αρκετά χρόνια η Ιαπωνία προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να τοποθετηθούν ειδικά προστατευτικά στις αποβάθρες και σε διασταυρώσεις σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά όπως αποδείχτηκε, το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι αρκετά χρονοβόρο και δαπανηρό. Σε μερικά σημεία μάλιστα δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ώστε να γίνει  η τοποθέτησή τους.

Στο Τόκιο αποφάσισαν να τοποθετήσουν μπάρες ή κάγκελα στους 243 σταθμούς, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου όμως, στηριζόμενοι σ’ έρευνα, οι ιθύνοντες τοποθέτησαν μπλε LED σε 71 σταθμούς στην Ιαπωνία κι έπειτα από 10 χρόνια τ’ αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά. Μείωση έως κι 84% των αυτοκτονιών λόγω του μπλε χρώματος που επικρατεί στο φωτισμό των σταθμών και λειτουργεί ως ηρεμιστικό κι αγχολυτικό για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Από τότε που δημοσιεύτηκαν τ’ αποτελέσματα της έρευνας, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να υιοθετήσει τη χρήση του συγκεκριμένου φωτισμού και τοποθέτησε σε αρκετούς σιδηροδρομικούς σταθμούς μπλε LED. Σύμφωνα με ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος φωτισμός δεν αποτρέπει μόνο τις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και τον βανδαλισμό κι άλλες εγκληματικές ενέργειες που γίνονταν στα συγκεκριμένα σημεία.

Μια ανθρώπινη ύπαρξη όταν «φωτίζεται» σωστά δεν επιδιώκει το θάνατο αλλά τη ζωή.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.goodnewsnetwork.org