Με το νέο καινοτόμο πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων «Zero Drop», η Φολέγανδρος πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη μηδέν απωλειών νερού. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου να λύσει οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει κυρίαρχη περιβαλλοντική πρόκληση τα προσεχή χρόνια εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, το έργο αποτελεί καρπό της συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με την καθοριστική συνδρομή της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φέτος το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τον Δήμο Φολεγάνδρου, το «Zero Drop», πήρε σάρκα και οστά, ύστερα από τον σχεδιασμό του διεθνούς οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα και την αποκλειστική υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, με στόχο την προώθηση της ορθής χρήσης και εξοικονόμησης του νερού, δίνοντας απάντηση σε ένα μείζον πρόβλημα, που τόσο ταλανίζει πολλά ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με το «Zero Drop» πλέον δίνεται η δυνατότητα εξοικονόμησης 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως για το νησί της Φολεγάνδρου, γεγονός που αυξάνει την υδατική επάρκεια του νησιού κατά 63%, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην κάλυψη του κενού μεταξύ ζήτησης και παροχής νερού στο νησί, ειδικά τους θερινούς μήνες, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε ακόμα και σε διακοπές στην υδροδότηση. Πλέον, η υδατική επάρκεια του νησιού ενισχύεται μέσω τεχνικών παρεμβάσεων και αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για τους 800 κατοίκους, τους χιλιάδες επισκέπτες και τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας.

Το «Zero Drop» έτυχε θερμής υποδοχής στο νησί, καθώς παρουσιάστηκε και επίσημα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρου Βαρελίδη, παρουσία της δημάρχου του νησιού, Ευθαλίας Παπαδοπούλου, του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππου Φόρτωμα, της Μαρίας Τζελέπη, διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Coca-Cola Hellas και του διακεκριμένου καθηγητή Μιχάλη Σκούλλου, προέδρου Global Water Partnership – Mediterranean.

Όπως δήλωσε ο Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ: «Η Φολέγανδρος πρωτοπορεί και θα καταστεί το πρώτο νησί μηδενικών απωλειών υδάτων. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Οι κάτοικοι του νησιού και οι τοπικές αρχές καινοτομούν και θέτουν την αγάπη για τον τόπο τους στην αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης, με την καθοριστική συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Είναι ευχής έργον το παράδειγμά τους να βρει μιμητές, καθώς οι πιέσεις στα νησιά μα πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά τα προσεχή χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε αποδείξει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και τα προβλήματά τους δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για στιβαρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη και ανάπτυξη».

«Η βιώσιμη ανάπτυξη κάθε περιοχής συνδέεται άμεσα με την επάρκεια της σε υδατικούς πόρους. Το νερό είναι ένα από πιο σημαντικά και πολύτιμα αγαθά για τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες κάθε τόπου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υλοποιούνται προγράμματα όπως το “Zero Drop” με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που λύνουν οριστικά το ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά και δημιουργούν αξία για την ίδια την κοινωνία και τους ανθρώπους της», δήλωσε από την πλευρά του κατά την παρουσίαση του έργου ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης.

Η δήμαρχος Φολεγάνδρου, Ευθαλία Παπαδοπούλου, σημείωσε: «Το “Zero Drop” ήρθε να καλύψει μια επείγουσα ανάγκη για τη Φολέγανδρο, καθώς, χωρίς νερό, δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό στο νησί μας. Το πρόγραμμα μας βοηθά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις διακοπές στην υδροδότηση, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες μας για την ανάγκη να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε το νερό. Πιστεύουμε ότι η Φολέγανδρος μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο και για πολλά ακόμα ελληνικά νησιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες».

«Μόλις ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση, η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι η επάρκεια και ποιότητα του νερού», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, πρόεδρος Global Water Partnership – Mediterranean. Και πρόσθεσε: «Το νερό, πέρα από αναγκαίο για τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου και της φύσης, αποτελεί και την συχνά αόρατη βάση της οικονομίας. Στη Φολέγανδρο, όπως και σε πολλά ελληνικά νησιά, η λειψυδρία αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ η υψηλή ζήτηση νερού από τον τουρισμό τους θερινούς μήνες έρχεται σε ανταγωνισμό με τις ανάγκες άλλων τομέων στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα. Μέσω του “Zero Drop”, παρέχουμε στη Φολέγανδρο αρκετό νερό ώστε να καλύψει το έντονο έλλειμμα μεταξύ παροχής και ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε ένα αειφόρο τουριστικό μοντέλο για νησιωτικούς και παράκτιους μεσογειακούς προορισμούς που έχει ως αναπόσπαστο στοιχείο του την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων».

Εκ μέρους της εταιρείας, η Μαρία Τζελέπη, διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, επεσήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το πρόγραμμα “Zero Drop”, καθώς θέτει στο επίκεντρο το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, και συνδυάζει καινοτομία, αποτελεσματικότητα και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τον ελληνικό τουρισμό. Το νερό για εμάς αποτελεί βασικό πυλώνα στη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Coca-Cola, πιστεύουμε ότι κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη, γι’ αυτό και εδώ και 16 χρόνια, σε συνεργασία με την GWP-Med, έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 280.000 κατοίκους περιοχών με έντονο το φαινόμενο λειψυδρίας, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται ετησίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια λίτρα νερού».

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιέλαβε έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και η δεύτερη φάση αφορά σε έργα διασύνδεσης και διασωλήνωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε δωρεά στον Δήμο Φολεγάνδρου 6 υδροπάνελ, ενός καινοτόμου προϊόντος, που αξιοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράξει πόσιμο νερό. Εισάγονται στην Ελλάδα από τον πάροχο τεχνολογίας του προγράμματος, IDATOR και χρησιμοποιούν συμπυκνωτές υδρατμών για να μετατρέψουν την ατμοσφαιρική υγρασία σε πόσιμο νερό, με αποκλειστική χρήση ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ευστρατιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της IDATOR: «Η εταιρεία φροντίζει για την παροχή καινοτόμων λύσεων τόσο στις υφιστάμενες υποδομές νερού, όσο και στην προώθηση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης και παραγωγής νερού. Η χρήση υδροπάνελ για την τροφοδοσία πόσιμου νερού, που αποτελεί μέρος του έργου της Φολεγάνδρου εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε επίπεδο δήμου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για 55 μαθητές και πάνω από 100 δασκάλους στις Κυκλάδες, ενώ αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα ως προς την ορθή χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού, με τους συνολικούς ωφελούμενους να φτάνουν τα 1.200 άτομα.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η Coca-Cola στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια υλοποιεί προγράμματα για την υπεύθυνη χρήση και ενίσχυση της επάρκειας του νερού, έχοντας υποστηρίξει μαζί με τον διεθνή οργανισμό GWP-Med και το Ίδρυμά της περισσότερα από 100 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες μέσω της διασφάλισης 2 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως. Ενώ, ήδη από το 2015, η εταιρεία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο επιστρέφει κάθε σταγόνα νερού που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 155%.4

*Πηγή είδησης