Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Η Ισπανία είναι από τις χώρες που έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και χρόνια ώστε να πατάξει τη βία κατά των γυναικών. Το 2004 θέσπισε αυστηρή νομοθεσία για να τιμωρούνται αυτού του είδους οι πράξεις και να προστατεύονται τα θύματα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για τη βία κατά των γυναικών έχει φτάσει πλέον το 4,6% του πληθυσμού κι αυτό είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με το 2008. Ίσως γιατί το 2017, 46 Ισπανίδες βρήκαν το θάνατο σε υποθέσεις βίας κι αυτό δημιούργησε κλίμα ανησυχίας σε πολλές πόλεις της Ισπανίας.

Δύο από αυτές η Μπιλμπάο και η Τεράσα, τον Ιανουάριο του 2018 αποφάσισαν να λάβουν ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο, για την καλύτερη προστασία των γυναικών. Ομόφωνα οι δημοτικές αρχές των δύο πόλεων ενέκριναν την αύξηση της συχνότητας των νυχτερινών δρομολογίων των λεωφορείων καθώς και την ένταξη επιπλέον στάσεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, λιγότερη αναμονή των γυναικών στις στάσεις και μείωση των αποστάσεων που θα διανύουν μόνες τους μέσα στη νύχτα. Σύντομα φαίνεται πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις όπως το Σαν Σεμπαστιάν, η Βιτόρια κι η Βαλένθια.

Παρόμοια μέτρα και πρωτοβουλίες έχουν ήδη εφαρμοστεί από το Νοέμβριο του 2017, σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας , στη Νάντη και στο Μπορντό για να μειωθεί ο κίνδυνος επιθέσεων γυναικών τις νυχτερινές ώρες. Πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με το θέμα της βίας των γυναικών κι ενδιαφέρθηκαν για να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα. 

Ας ελπίσουμε ότι θα ευαισθητοποιηθεί κι η Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει σε παρόμοιες προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν περιστατικά βίας τις βραδινές ώρες.

*Διαβάσαμε την  είδηση στο www.insider.gr