Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Στην Ιαπωνία εντοπίσαμε έναν διαφορετικό Ρομπέν των Δασών. Ίσως θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε και «Ρομπέν των γκρεμών». Κάποιοι των λένε και Chotto Matte man (wait a moment) (περίμενε μια στιγμή), γιατί αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιεί για να σώσει τους συνανθρώπους του.

Ο Yukio Shige υπηρέτησε τις Ιαπωνικές αρχές για 42 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε στα 60 του, έπειτα από μια λαμπρή καριέρα ως αστυνομικός. Περίπου ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησή του συνέβη κάποιο περιστατικό που τον στιγμάτισε και τον έκανε να ασχοληθεί ενεργά με τους συνανθρώπους.

Απέτρεψε την αυτοκτονία ενός ζευγαριού λόγω οικονομικών προβλημάτων και τους προέτρεψε να ζητήσουν συμβουλές από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Δυστυχώς το ζευγάρι πήρε κάποια χρήματα ως βοήθεια για να μετακομίσουν σε άλλη πολιτεία, όμως τα προβλήματα παρέμεναν άλυτα και φυσικά πολύ σύντομα συνέβη το μοιραίο κι αυτή τη φορά ο Shige δεν τους πρόλαβε.

Δυστυχώς στην Ιαπωνία είναι πολύ αυξημένο το ποσοστό των αυτοκτονιών, κυρίως λόγω κατάθλιψης, οικονομικών προβλημάτων, απολύσεων από τις εργασίες κλπ. Και υπάρχει μια περιοχή που οι περισσότεροι καταφεύγουν για να δώσουν τέρμα στη ζωή τους. Είναι δύσβατη κι απόκρημνη και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί κάποιος εκεί. Το Tojinbo μια περιοχή της περιφέρειας Fukui.

Αυτή την περιοχή, λοιπόν, αποφάσισε ο Shige μόλις βγήκε σε σύνταξη με άλλους τρεις εθελοντές να τη φυλάνε, κάνοντας καθημερινά περιπολίες και να προσπαθούν να σώσουν όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούν. Τους αποτρέπουν μιλώντας τους και προσπαθούν να τους προσφέρουν λύσεις. Όταν τους έχουν πείσει να σταματήσουν αυτή τους την ενέργεια τους οδηγούν στο σπίτι του Yokiο, ο οποίος αποφάσισε να μετακομίσει στη συγκεκριμένη περιοχή για να είναι πιο κοντά και να επεμβαίνει εγκαίρως. 

Το Μάιο του 2017 το γκρουπ του Yukio Shige έφτασε τα 16 μέλη και οι άνθρωποι που σώθηκαν εξαιτίας της παρέμβασης τους φτάνουν τους 586. Το έργο που έχουν αναλάβει δεν είναι εύκολο, μα το να σώζεται έστω και μια ανθρώπινη ύπαρξη έγινε αυτοσκοπός και κύριο μέλημα του συνταξιούχου αστυνομικού και της ομάδας του.

Από το έργο τους εμπνεύστηκε ο Καναδός σκηνοθέτης Yang Chang και δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους Gatekeeper όπου καταγράφεται δράση τους.