Τα φώτα και το χρώμα των στολιδιών μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Μπορεί να επηρεάσουν άτομα που έχουν «εποχική κατάθλιψη», λέει σε συνέντευξή του ο Joseph De Koninck, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Μπορείτε να την αντισταθμίσετε εκθέτοντας τον εαυτό σας λίγο περισσότερο στο φως. Και δεν είναι ο μόνος εμπειρογνώμονας που κάνει τη συγκεκριμένη διασύνδεση. Το 2017, ο Βρετανός ψυχαναλυτής Steve McKeown έκανε μια σύνδεση με τη νοσταλγία.

Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και στρες, στους ανθρώπους αρέσει να αναφέρονται σε πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους, και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προκαλούν αυτό το βαθύ συναίσθημα, που προέρχεται από την παιδική ηλικία.

Επιλέξτε τα σωστά χρώματα

Ο Joseph De Koninck κάνει, ωστόσο, αρκετές προειδοποιήσεις, ειδικά όσον αφορά στα χρώματα και την ένταση του φωτισμού. Ο ειδικός πιστεύει ότι πρέπει να αποφύγουμε την αναδημιουργία του φωτός της ημέρας ή να κάνουμε διαγωνισμό για το πιο φωτεινό σπίτι. Με άλλα λόγια, η μετριοπάθεια έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να είναι φώτα σε μπλε απόχρωση, σε λευκή ή με πολύ φωτεινές αποχρώσεις, γιατί αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ φωτεινά ή πολύ ψυχρά χρώματα μπορεί να καθυστερήσουν την έκκριση της μελατονίνης, ορμόνης υπεύθυνης για τη ρύθμιση του ύπνου, που εκκρίνεται περισσότερο το βράδυ. Κάνοντας μια βραδινή βόλτα με πολύ έντονο φως, διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου. Ο De Koninck προτείνει την επιλογή χρωμάτων προς το κόκκινο και κίτρινο, ποικιλία φωτισμών και μέτρο. Η ιδέα της χρήσης Χριστουγεννιάτικων φώτων είναι πολύ καλή, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Πολλές οικογένειες βρίσκουν ένα μικρό χώρο στο τραπέζι για να γιορτάσουν, σεβόμενοι τους περιορισμούς. Τα Χριστούγεννα είναι η ώρα να μοιραστούμε, να σκεφτούμε τους άλλους, να ψάξουμε έναν τρόπο για να φέρουμε αξίες στη ζωή. Ακόμα και ο COVID-19, που μας στερεί πολλές όμορφες στιγμές, μας προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο epixeiro.gr