Σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανάγνωση κλασικών μυθιστορημάτων μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος, χρόνιους πόνους ή ακόμα και άνοια να αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους περισσότερο απ’ όσο βοηθά η ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times, ο καθηγητής Φίλιπ Ντέιβις, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Αν απλώς σκανάρεις πληροφορίες, προχωράς γρήγορα – είναι κάτι πολύ εύκολο, είναι αυτόματο. Όταν όμως η λογοτεχνία λειτουργεί σε πιο πολύπλοκο επίπεδο, ο εγκέφαλος αρχίζει να δουλεύει. Ενθουσιάζεται, αισθάνεται».

Από την πλευρά της, η Ζόι Γκίλινγκ από τη φιλανθρωπική οργάνωση The Reader, επισήμανε: «Χαρακτηρίζουμε καλή τη λογοτεχνία που έχει τη δύναμη να αγγίξει διαφορετικούς ανθρώπους και να φωτίσει ό,τι μας συνδέει. Μπορεί να βοηθήσει στην εσωτερική μας ζωή, στην πνευματική μας υγεία, στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών μας προβλημάτων, ενώ μας κάνει να πούμε “δεν είχα ιδέα ότι ένιωθε έτσι και κάποιος άλλος εκτός από μένα”».

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.diastixo.gr