Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Το να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, είναι κάτι που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο. Πολλά από τα έξοδά μας αφορούν στη θέρμανση ή και στην ψύξη των χώρων που κατοικούμε ή εργαζόμαστε.

Μια νέα τεχνολογία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, η οποία δίνει τη δυνατότητα υπερ-μόνωσης των κατοικιών, οι οποίες κατασκευάζονται από ανανεώσιμα υλικά όπως είναι το άχυρο, ενώ περιλαμβάνουν οροφές με βάσεις φωτοβολταϊκών, συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων κι αντλίες θερμότητας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, αν κι έχουν ήδη κατοικηθεί τέτοια και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία κάποιων εκ των κατοικιών, μιλούν για μείωση των εξόδων που αφορούν στη θέρμανση/ψύξη εώς κι 90%. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο έργο LILAC καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Bath, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σπίτια Μπρίστολ και στην Κορνουάλη.

Ελπίζουμε τ’ αποτελέσματα να εξακολουθήσουν να είναι ενθαρρυντικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τα «σπίτια από άχυρο» να γίνουν οι κατοικίες του μέλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και δίνοντας μια ανάσα στο «πορτοφόλι» μας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.dinfo.gr