Γράφει η Γεωργία Δρακάκη

Το Polis Hammam βρίσκεται στην οδό Αυλητών 6-8 στην περιοχή του Ψυρρή ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο μια γειτονιά που, τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει στο θρόνο του απόλυτου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Έχει αποσπάσει για  δύο συνεχόμενες χρονιές δύο σπουδαίες διακρίσεις, ως ο καλύτερος χώρος στο είδος του στην Ευρώπη, τόσο από το Trip Advisor όσο και από το Luxury travel guide.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ιδιοκτήτριά του, Αλεξάνδρα Λούτσου, φέρει τη δική της ιστορία και αυτή δίνει στον χώρο αρκετή από τη φινέτσα και την λάμψη της.

Για μερικά πράγματα, βλέπετε, χρειάζεται κανείς να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του και να συγκεντρώσει παντελώς την κοσμοθεωρία του. Η φιλοσοφία γύρω από την ευεξία ψυχής και σώματος μοιάζει να είναι ένα από αυτά.

Το Polis Hammam, λοιπόν, ξεκίνησε πριν επτά χρόνια στην Θεσσαλονίκη, ενώ το Polis Hammam στην Αθήνα λειτουργεί εδώ και μόλις ενάμιση χρόνο.

«Οι ψυχές των ανθρώπων ανοίγουν εδώ, όπως τα όστρακα στον ατμό», λέει η ιδιοκτήτρια για τον αριστουργηματικό της χώρο εμπνευσμένη από την ταινία του Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα».

Λίγα Αληθινά Λόγια για το Χαμάμ

Οι πρακτικές της λουτροθεραπείας και της μάλαξης, υιοθετούνται για λόγους αποκατάστασης και όχι μόνο στην Αρχαία Ελλάδα.

Αρχαίοι Έλληνες γιατροί, όπως ο Ασκληπιάδης, ο Ιπποκράτης και ο Πυθαγόρας χρησιμοποιούν την  υδροθεραπεία και τη μάλαξη, για την πρόληψη κακώσεων, αλλά και την αποθεραπεία σε πολεμιστές μετά την μάχη ή ταλαιπωρημένους σωματικά αθλητές. Φυσικά, ο αισθησιακός ρωμαϊκός πολιτισμός δεν μπορούσε να μην αγκαλιάσει την παράδοση αυτή και να της προσδώσει, ίσως, ένα πιο πολυτελές και μυστικιστικό ύφος. Τα λουτρά των Ρωμαίων πέρασαν ως κληρονομιά και στον βυζαντινό κόσμο και, στους νεότερους ελληνιστικούς χρόνους, έγιναν η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Φυσικά, Τούρκοι, Ρωμιοί κι Αρμένιοι απολάμβαναν το χαμάμ τους, εμπλουτίζοντάς το με πολιτικές συζητήσεις, αλλά και απλό, υγιές «κουτσομπολιό».

Μια λαϊκή συνήθεια, επομένως, με προεκτάσεις υγιεινής, ιατρικής, αλλά και με ρίζες αριστοκρατικές και επίσημες. Τι καλύτερο από αυτόν τον συνδυασμό;

Και Λίγα Ακόμα Αληθινά για το Polis στου Ψυρρή

Φαίνεται σαν όραμα που υλοποιήθηκε. Χώρος πανέμορφος, γεμάτος αρχοντιά και ευγένεια. Ένα προσωπικό εξειδικευμένο και γλυκύτατο, άπειρες δυνατότητες ανακούφισης και ευεξίας, σε τιμές για όλους και με έξυπνες προσφορές επίσης για όλους. Ένα φανταστικό αίθριο με χαλίκι και συντριβανάκι που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον προθάλαμο του παραδείσου.

Δεν είναι spa. Εδώ σου κάνουν τούρκικο μπάνιο, μασάζ διαφόρων ειδών για κάθε ανάγκη, εδώ οι υδρατμοί και τα μάρμαρα στο χαμάμ σε στέλνουν πίσω στο χρόνο, αλλά και στον χώρο, φανταστικών πόλεων του πλανήτη όπως η Ρώμη, το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια, η Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη.

Οι αισθήσεις στη διαπασών, καθώς όλα είναι προσεγμένα. Η αφή και η όσφρηση πρωταγωνιστούν γιατί τα μάτια κλείνουν νωχελικά στα έμπειρα χέρια του προσωπικού. Το καυτό τσάι από βότανα ξυπνά έναν υγιή και όμορφο εαυτό. Η ακοή μας ερεθίζεται διακριτικά από την άρτια μουσική επένδυση των υπηρεσιών ή και από τον ήχο του νερού πάνω στο μάρμαρο.

Αγοράζοντας ένα οποιοδήποτε πακέτο, αγοράζεις μια ολόκληρη εμπειρία. Και, παρόλο που οι εμπειρίες δεν αποτιμώνται σε χρήματα, θα ήθελα να πω ότι οι τιμές στο Polis Hammam είναι κάτι περισσότερο από τίμιες.

Λειτουργεί κάθε μέρα και Σαββατοκύριακο, από τις 11 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ και στον προθάλαμό του εκτίθενται είδη δώρων σχετικών με την κουλοτούρα του χαμάμ, για να τα πάρετε σπίτι ή να τα χαρίσετε σε αγαπημένους.

Μια μαγική γειτονιά

Ένα πασά χαμάμ ήταν το δώρο που επέλεξα με το σύντροφό μου για τον γάμο δύο καλών φίλων. Όταν αποφασίσαμε να το δωρίσουμε και στους εαυτούς μας, μας χαρίσαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια τέλεια μέρα. Φύγαμε με χαμόγελο και απίστευτη ηρεμία για ψαράκι στο ακριβώς απέναντι μαγαζί κι έπειτα για έναν καφέ με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Polis Hammam, Νανά Παλαιτσάκη, ώστε να μας μιλήσει για το χαμάμ, τον χώρο, όλα. «Οι διακρίσεις του χώρου, η επιμονή και το μεράκι της κυρίας Λούτσου, αλλά και όλοι εμείς που στελεχώνουμε αυτή την προσπάθεια είμαστε, νομίζω, οι άξονες και τα εχέγγυα επιτυχίας του εγχειρήματος, το οποίο έχει πραγματική απήχηση, με ξένους, αλλά και Αθηναίους να έρχονται και να ξαναέρχονται και να ξαναέρχονται…», μας λέει η Νανά ρουφώντας ένα από τα υπέροχα cocktails του παρακείμενου bar «Kalimeres».

Μετά τον εξαγνισμό μας και τη μυσταγωγία μυών και μυαλών που είχαμε βιώσει, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να κλείσουμε τη μέρα από το να καθίσουμε για ένα ποτό στις Kalimeres, απολαμβάνοντας και την παρέα του ιδιοκτήτη τους, Γιώργο.

Όπως διαπιστώνει και η Νανά Παλαιτσάκη, «στου Ψυρρή αισθανόμαστε σαν σε νησί, η μαγεία που αντλούμε από το Polis Hammam, αλλά και η ζωντάνια των ρυθμών της περιοχής, ομορφαίνουν τη μέρα και την ίδια την πόλη».

Προσυπογράφουμε και ανανεώνουμε το ραντεβού μας με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας που μοιάζει κάπως έτσι: ξαπλωμένη, χαλαρή, γελαστή, αφημένη στην Ομορφιά.