Παζάρι βιβλίων και ανακύκλωση χαρτιού τα νέα εγχειρήματα του Παλαιοπωλείου- βιβλιοπωλείου Αστέγων της Αθήνας

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων, που στεγάζεται, προσωρινά, Πειραιώς 132, στο Γκάζι, άνοιξε και πάλι τις πύλες του και διοργανώνει Παζάρι βιβλίων από την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, το οποίο θα διαρκέσει ένα μήνα και θα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.30 μετά το μεσημέρι.

Το παζάρι πραγματοποιείται με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη μετακόμιση του βιβλιοπωλείου στον δικό του μόνιμο χώρο, στην οδό Σούτσου 19 στου Γκύζη. Τα σχέδια των πρώην άστεγων συμπολιτών μας, που διαχειρίζονται το βιβλιοπωλείο, δυστυχώς, πάγωσαν λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, που προκάλεσε η συγκυρία της πανδημίας.

«Ελπίζουμε από δω και πέρα να τα καταφέρουμε να μετακομίσουμε. Δυστυχώς είμαστε επί 10 μήνες κλειστοί», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο κ. Λεωνίδας Κουρσούμης, ο άνθρωπος, που εμπνεύστηκε, δημιούργησε το Παλαιοβιβλιοπωλείο και κατάφερε να ξεφύγει από την αστεγία. «Για αυτό διοργανώνουμε και το παζάρι βιβλίου. Θα έχουμε προσφορά 20 βιβλία με ένα ευρώ, το καθένα ενώ μεμονωμένα πωλούνται 2 ευρώ το ένα. Παράλληλα διαθέτουμε και Λευκώματα τέχνης, τα οποία κοστίζουν 5 ευρώ. Ελπίζουμε να έχουμε αρκετές επισκέψεις.  Υπάρχουν στους παγκους μας, περίπου, 7.500 τόμοι βιβλίων τους οποίους ταξινομούμε όλο αυτό το διάστημα των περιοριστικών μέτρων».

Το εγχείρημα της ανακύκλωσης χαρτιού

Το μόνιμο βιβλιοπωλείο-παλαιοπωλείο, στο οποίο θα εργάζονται άστεγοι αλλά και η δημιουργία ενός ευρύτερου συνεργατικού δικτύου για αστέγους είναι το όνειρο του κ. Κουρσούμη και των ανθρώπων που διαχειρίζονται το βιβλιοπωλείο. Η επόμενη πρωτοβουλία που ετοιμάζουν, «για να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα», όπως λένε οι ίδιοι, και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για αστέγους, έχει να κάνει με την συλλογή επεξεργασία και μεταφορά ποσοτήτων χαρτιού προς ανακύκλωση.

«Έχουμε προχωρήσει αρκετά σε αυτό το εγχείρημα, εξηγεί ο κ. Κουρσούμης. «Συναντήσαμε κάποιες δυσκολίες ωστόσο πιστεύω σύντομα να είμαστε έτοιμοι. Μας παραχωρήθηκε ένας χώρος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όπου θα εγκαταστήσουμε μια πρέσα συμπίεσης, την οποία θα νοικιάσουμε από κάποια εταιρεία. Είχαμε συμφωνήσει με μία εταιρεία ωστόσο δεν ευδοκίμησε η συμφωνία αυτή. Θα τοποθετηθούν και 30 κάδοι περισυλλογής χαρτιού στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου. Παράλληλα συλλέγουμε εφημερίδες, χαρτόνι, χαρτί συσκευασίας, χαρτόκουτα, χαρτοσακούλες, περιοδικά, αλληλογραφία, χαρτί περιτυλίγματος, εδώ στην Πειραιώς ή τα παραλαμβάνουμε με ένα βαν, το οποίο μας παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη του, από το σημείο που μας υποδεικνύουν».

*Πηγή είδησης