Η έκθεση κινητικότητας στο Μόναχο είχε και ευχάριστες εκπλήξεις για την ασφάλεια των δικύκλων, με την παρουσίαση του πρώτου σακιδίου πλάτης με ενσωματωμένο αερόσακο.

Η ασφάλεια των δικυκλιστών βελτιώνεται διαρκώς με τον αερόσακο να ενσωματώνεται πλέον σε αρκετά προϊόντα ασφάλειας, όπως είναι τα γιλέκα και τα jacket μοτοσυκλέτας, αλλά και οι φόρμες. Η γερμανική EVOC, που κατασκευάζει τεχνικά προστατευτικά σακίδια παρουσίασε στην Έκθεση Κινητικότητας στο Μόναχο, αυτό που αποκαλεί το “πρώτο στον κόσμο σακίδιο με ενσωματωμένο αερόσακο”.

Το Commute A.I.R. Pro 1, προορίζεται για χρήση από ποδηλάτες στο αστικό περιβάλλον, όμως μπορεί εύστοχα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και νομόκυκλων αλλά και σε μοτοσυκλετιστές που κινούνται στα στενά όρια και με ταχύτητες πόλης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρία, ο ενσωματωμένος στο σακίδιο αερόσακος χρειάζεται δύο δέκατα του δευτερολέπτου για να φουσκώσει πλήρως προσφέροντας προστασία στο λαιμό, τους ώμους, τις κλείδες και το στήθος του ποδηλάτη. Η προσφερόμενη προστασία ενισχύεται από το σκληρό προστατευτικό πλάτης, προδιαγραφών EN 1621-2 (επίπεδο 2), ίδιων δηλαδή προδιαγραφών με αυτά που βλέπουμε και στα jacket μοτοσικλέτας.

Το μέγεθος του αερόσακου είναι 18 λίτρα και για την ανάπτυξη του παίρνει σήμα από ένα επαναφορτιζόμενο, από θύρα USB-C σύστημα, που φέρει σχετικό αισθητήρα για τη μέτρηση των δυνάμεων που αναπτύσσονται -έλεγχος συνθηκών 1.100 φορές το δευτερόλεπτο. Πάνω από ένα όριο, το σύστημα πυροδοτεί τον αερόσακο, ο οποίος, σύμφωνα με της μετρήσεις των Γερμανών, μειώνει τον αντίκτυπο από την επαφή με το έδαφος, ειδικά για το κρανίο του ποδηλάτη, κατά 80%. Μετά την ανάπτυξή του και εφόσον δεν έχει πάθει ζημιά, ο αερόσακος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, με το κόστος να περιορίζεται στην αλλαγή της αμπούλας που τον φουσκώνει.

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αερόσακου είναι η γερμανική εταιρία προστατευτικού εξοπλισμού Minerva, που ουδεμία σχέση φέρει με τη γνωστή ελληνική εταιρία ποιοτικών εσώρουχων. Κοινώς, ποδηλατώντας με το προστατευτικό σακίδιο της EVOC, αν έρθει ποτέ η κακιά στιγμή, το μόνο σίγουρο είναι ότι… δεν θα γίνετε «σώβρακο».

Παρά την ύπαρξη του αερόσακου, το σακίδιο Commute A.I.R. Pro 1, είναι πλήρως λειτουργικό και φέρει χώρο για την αποθήκευση ενός laptop 15 ιντσών και πολλές θήκες για μικροαντικείμενα που χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας.

Η τιμή του σακιδίου της EVOC ανέρχεται στα 900 ευρώ και η εμπορική του διαθεσιμότητα αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022.

*Πηγή είδησης