Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Το φαινόμενο του trafficking μαστίζει την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Η Ινδία, δε, είναι μία από τις χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση αυτού.  Χάρη στο έγκαιρο tweet όμως, ενός επιβάτη τρένου,  κατάφεραν να σωθούν στην Ινδία 26 μικρά κορίτσια από τα χέρια των ατόμων που οργανώνουν το trafficking.

Συγκεκριμένα, ο Adarsh Shrivastava ταξίδευε το πρωί με ένα τρένο στο βόρειο κομμάτι της Ομόσπονδης Πολιτείας της Ινδίας, την Ούταρ Πραντές. Στο βαγόνι του, λοιπόν, υπήρχε μία ομάδα νεαρών κοριτσιών, πολλές εκ των οποίων ήταν φανερά αναστατωμένες. Ο Adarsh υποψιάσθηκε τότε πως κάτι δεν πήγαινε καλά κι αποφάσισε να αναρτήσει ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ώστε να ενημερώσει τις αρχές για το συμβάν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Το Υπουργείο Σιδηροδρομικών Μεταφορών απάντησε στο αντίστοιχο tweet μισή ώρα αργότερα ενημερώνοντας τα αρμόδια όργανα για ν’ αναλάβουν άμεση δράση. Λίγες στάσεις αργότερα, η σιδηροδρομική αστυνομία με πολιτικά ρούχα επιβιβάστηκε στο τρένο έσωσε τα 26 κορίτσια και συνέλαβε δύο άντρες.

Πιστεύεται πως τα κορίτσια ήταν από ηλικίας 10 έως 14 ετών και κατάφεραν με δυσκολία ν’ αναφέρουν τα ονόματα τους καθώς και κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια τους. Μεταφέρθηκαν σε κρατικές εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας όπου ήρθαν και πάλι σε επαφή με τις οικογένειες τους.

Αυτό είναι ένα ηχηρό παράδειγμα της δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του πόσο όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε το έργο των αρχών και να προλάβουμε κάποια παράνομη πράξη και δη μια τόσο σοβαρή σαν κι αυτή. Χρήστες του twitter, μάλιστα, συγχαίρουν τον Shrivastana για την έγκαιρη πληροφόρηση που παρείχε στις τοπικές αρχές.

Η πράξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εκστρατείας που είχε γίνει στην Ινδία περίπου ένα μήνα πριν, όπου οι αρχές ζητούσαν την στήριξη των επιβατών σε περιπτώσεις που παρατηρούσαν κάτι περίεργο όπως το εν λόγω συμβάν. Να σημειωθεί πως η χώρα αποτελεί παγκόσμιο κόμβο μεταφοράς παιδιών για σκοπούς πορνείας, παράνομων γάμων ή δουλείας.

Πολλά συγχαρητήρια κι από εμάς στο Adarsh Shrinastana για την πράξη του!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.globalnews.ca