Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το βιβλιοπωλείο Livraria Lello στο Porto της Πορτογαλίας, δε μοιάζει με κανένα κι ίσως είναι ένα από τα ομορφότερα του κόσμου. Είναι ένα αναλόγιο ελεύθερης σκέψης, που συνεχίζει από το 1906 με τον ίδιο πληθωρικό χαρακτήρα να καλωσορίζει τους επισκέπτες του.

Έχει φιλοξενήσει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης διάσημων συγγραφέων και πάνω απ’ όλα βρίσκεται εκεί για όλους τους φανατικούς κι ανυπότακτους αναγνώστες.

Η κόκκινη γοτθική σκάλα που δεσπόζει στο εσωτερικό του, θα σε πάει πίσω στο χρόνο, τότε που κάθε βιβλίο ήταν για τους ανθρώπους ένας καινούριος θαυμαστός κόσμος.

Μπορείς να περάσεις ώρες αναζητώντας το κατάλληλο βιβλίο ή να μελετήσεις σε μια γωνιά κάτω από το φως που λούζει την αίθουσα, περνώντας μέσα από το επιβλητικό βιτρό της οροφής του κτιρίου.

Το εμβληματικό βιβλιοπωλείο δεν επισκέπτονται μόνο οι κάτοικοι του Porto, αλλά και πλήθος κόσμου που καταφθάνει από όλο τον κόσμο για να θαυμάσει από κοντά αυτόν τον σπουδαίο πνευματικό οίκο.

Σ’ αυτή τη μικρή χώρα στην άκρη της Μεσογείου θα βρεις πολλούς θησαυρούς και σίγουρα το βιβλιοπωλείο Livraria Lello ανήκει σ’ αυτούς.